Uutiset

EU-komissio: McDonald´s ei ole maksanut kuuteen vuoteen veroja suurista franchising-tuloistaan

Amerikkalaisen pikaruokajätti McDonald´sin olematon veronmaksu joutuu EU-komission tutkittavaksi. Komissio ilmoitti asiasta torstaina.

Komissio epäilee, että Luxemburg on kohdellut McDonald´sia verotuksessa niin avokätisesti, että se rikkoo EU:n valtiontukisääntöjä.

Yli 80 prosenttia McDonald´sin ravintoloista toimii franchising-periaatteella, eli ravintolatoiminnan harjoittajat maksavat McDonald´sille sen tuotenimen ja palveluiden käytöstä. McDonald´s ohjaa tulonsa Euroopasta ja Venäjältä Luxemburgiin, jossa sillä on yhtiö nimeltään McDonald’s Europe Franchising.

Komission mukaan Luxemburg linjasi pikaruokaketjua koskevaa verotusta kahdella päätöksellä vuonna 2009. Sen jälkeen McDonald´s ei ole maksanut franchising-tuloistaan käytännössä ollenkaan veroa Eurooppaan tai Yhdysvaltoihin, vaikka McDonald’s Europe Franchising takoi yksin vuonna 2013 liikevoittoa peräti neljännesmiljardin.

Komissio alkoi tutkia McDonald´sin verotusta toissa kesänä lehdistön kiinnitettyä huomiota asiaan. Komissio on saanut tietoja myös ammattiyhdistysliikkeeltä.

McDonald´s näyttää käyttäneen hyväksi verosopimuksia, jotka kieltävät verottamasta samaa tuloa kahteen kertaan eri maissa.

Luxemburg vapautti McDonald´sin ensin veroista, koska maan veroviranomaiset olettivat, että tulot verotetaan Yhdysvalloissa, minne McDonald´s tulot viime kädessä ohjaa. Tulot eivät kuitenkaan olleet veronalaisia Yhdysvaltain verolainsäädännön mukaan. Kumpikaan maa ei lopulta verottanut yhtiötä.

– Kaksinkertaista verotusta koskevien sopimusten tarkoituksena on niiden nimen mukaisesti välttää kaksinkertainen verotus. Tarkoituksena ei suinkaan ole kaksinkertainen verottamatta jääminen, sanoo kilpailupolitiikasta vastaavan komissaari Margrethe Vestagerin komission tiedotteessa.

EU:n jäsenmailla on mahdollisuus osallistua komission tutkintaan.

EU-komissio on tutkinut jäsenmaiden verokäytäntöjä reilut kaksi vuotta. Komissio haluaa varmistaa, ettei yrityksille myönnetä kohdennettuja veroetuja, koska tällaiset verotuet vääristävät markkinoita.

Komissio on jo tuominnut sääntöjen vastaisiksi Fiatin verotuksen Luxemburgissa ja Starbucksin verotuksen Alankomaissa. Komissio tutkii parhaillaan lisäksi Applen verotusta Irlannissa, Amazonin verotusta Luxemburgissa ja Belgian veropäätösjärjestelmää.