Uutiset

EU-linjan täytyy kirkastua tänään

Perussuomalaiset jätti marraskuun lopussa pääministeri Jyrki Kataisen (kok.) vastattavaksi Suomen varautumista eurokriisiin koskevan välikysymyksen.

Puolue purnasi, kun hallitus ei vastannut kysymykseen heti, ennen viime viikon EU:n huippukokousta. Puoluejohtaja Timo Soini ymmärtää nyt, että välikysymyksen ajoitus oli sittenkin mestarillinen.

Pääministeri Katainen vastaa välikysymykseen tänään, samalla hänen on suorastaan pakko kertoa, mikä on maan hallituksen kanta Euroopan vakausmekanismiin (EVM).

Hallituksen rivit ovat sekaisin, tämä ei muuksi muutu erimielisyydet kieltämällä. Kaksi puoluejohtajaa – Katainen ja SDP:n Jutta Urpilainen – ajavat eri raiteilla, mikä on huolestuttavaa.

Katainen korostaa, että Suomen tulee olla mukana EVM:ssä. Kannanotto on kiitettävän selkeä, mukana ei kuitenkaan voi olla kuin vakausmekanismin pelisäännöt hyväksymällä!

Valtiovarainministeri Urpilainen julisti Suomen jäävän EVM:n ulkopuolelle, jos EU-huippukokouksen päätökset määräenemmistöpäätöksistä jäävät voimaan.

Tilanne on sotku, samalla myös huvittava. Huippukokoukselta odotettiin kiihkeästi kovia ratkaisuja talouskriisin ratkaisemiseksi.

SDP piti kiirettä ja odottaa, että kovalla työllä kasattuja päätöksiä muutetaan!

Urpilainen suhtautuu Suomen ja EVM:n suhteeseen hämmästyttävän kevyesti. Hän ikään kuin heittona teki selväksi, että Suomi voi jäädä pois vakautusmekanismista.

Valtiovarainministeriltä on lupa odottaa syvällisempää otetta. Vähintäänkin Urpilaisen asia on kertoa suomalaisille, mitä hänen mielestään selän kääntämisestä EVM:lle seuraa maan edulle.

Urpilaiselta on lupa odottaa kattava puheenvuoro itse asiasta – eikä sen vierestä – tänään eduskunnassa.

Kantojen lyöminen kiinni pikatahtiin on suurissa vesissä vaarallista politiikkaa, mistä ulkomaankauppaministeri Alexander Stubb (kok.) kauniisti muistutti Urpilaista.

Kun oven lyö lukkoon ja heittää avaimen menemään, on oven avaaminen vaikeaa.

SDP:n peikkona saattaa olla perussuomalaisten pelko, mikä on saanut Urpilaisen käymään ylikierroksilla. Toinen mahdollisuus on se, että hän on vieläkin väärissä paikoissa suuria sanoja viljelevä poliitikko.

Kataisen hallitus ei pääse tänään helpolla. On aivan selvää, että perussuomalaiset – ja myös keskusta – iskee kiinni Kataisen ja Urpilaisen linjaerimielisyyteen.

Onko hallituksella varaa lähteä vastaamaan välikysymykseen kahdella linjalla? Ainakin tähän asti Suomessa on lähdetty siitä, että suurissa asioissa hallituksen tulee olla yksimielinen.

EVM:n määräenemmistöä koskevaa päätöstä tarkastellaan Suomessa yksipuolisesti. Yksimielisyydestä kiinni pitäminen tarkoittaa, että yksikin niskuroiva maa voisi kaataa tärkeän kokonaisuuden EVM:ssä.

Palveleeko malli aidosti Suomen etua?