fbpx
Uutiset

EU-maahanmuuttajien sosiaaliturvasta syntyy riita

 

Britannian pääministeri esitti vihdoin tiistaina maansa uudistusvaatimukset EU-kumppaneille. Pitkistä puheista huolimatta vaatimukset ovat vesittyneet sen verran vaatimattomiksi, että neuvotteluvaikeuksia tuottaa niistä vain yksi: maahanmuuttajien sosiaaliturvan rajoittaminen.

Pääministeri David Cameronin mukaan Britanniasta tulee väkiluvultaan Euroopan suurin maa vuoteen 2050 mennessä. Väestönkasvu johtuu maahanmuutosta, jonka kustannukset ovat nyt liian korkeita.

– Vapaa liikkuvuus on EU:n perusperiaate, josta me brititkin hyödymme, mutta järjestelmän täytyy myös olla reilu. Peräti 43 prosenttia viime aikoina tulleista EU-maahanmuuttajista saa täällä sosiaalitukia, Cameron perustelee.

– Kukin tukiperhe saa keskimäärin viisi tuhatta puntaa (7 000 euroa) vuodessa.

NÄMÄ TUET ovat esimerkiksi verohelpotuksia, ja perustuvat pienipalkkaisuuteen ja lasten lukumäärään. Cameronin mukaan Britannian on voitava poistaa niiden tuomat muuttohoukutukset, joten hän vaatisi EU-maahanmuuttajilta neljän vuoden asumista Britanniassa ennen oikeutta sosiaaliturvaan.

Maahanmuuttajien sosiaaliturvan rajoituksista tulee Britannian EU-neuvottelujen vaikein pala, jolle ei löydy ymmärtäjiä juuri muualta kuin Tanskasta. Vapaan maahanmuuton lisäksi eri EU-maiden kansalaisten tasavertainen kohtelu oman maan kansalaisten kanssa on yksi EU:n kantavista periaatteista.

Ajatushautomo Open Europen selvityksen mukaan britit ovat lähes yksin halussaan rajoittaa EU-maahanmuuttajien saamia sosiaalitukia. Pohjoismaista löytyy vähän ymmärrystä, mutta Puolalle, Liettualle ja Tshekin tasavallalle tämä on kynnyskysymys, josta ei tingitä. Etelästäkään ei ymmärrystä heru.

Britannia on viimeisten kymmenen vuoden aikana vastaanottanut kaksi miljoonaa EU-maahanmuuttajaa. Britannialle maahanmuuttajien sosiaaliturva on peruskysymys, johon se tarvitsee ainakin jonkinlaisen kompromissin.

BRITTIHALLITUS haluaa muuttaa maansa EU-jäsenyyssopimusta ja alistaa neuvottelutuloksen kansanäänestykseen viimeistään vuonna 2017. Cameronin muut vaatimukset menevät paljon helpommin läpi kuin sosiaaliturvan rajoitukset.

Hän haluaa kilpailukykyistä ja joustavaa unionia, jossa Britannialla pitää olla oikeus pysyä poliittisen yhdentymiskehityksen ulkopuolella ja jossa kansallisten parlamenttien rooli vahvistuu.

– En halua jokaiselle maalle veto-oikeutta, mutta useista maista koostuvilla ryhmillä pitäisi olla enemmän valtaa.

Kilpailukyvyn varmistamiseksi Cameron purkaisi sääntelyä. Brittien vaikutusvallan säilyttämiseksi hän tarvitsee takuut siitä, että euroalueen ulkopuoliset maat ovat tasavertaisia euromaiden kanssa, kun unioni päättää talousasioista.

Näihin ehdotuksiin useimmat muut maat suhtautuvat rauhallisesti. Monet euromaatkin tunnustavat, että rahaliiton ulkopuolisten jäsenten asema kaipaa nykyistä tarkempaa määrittelyä.

Anna Mård

Asiasanat

Menot