fbpx
Uutiset

EU-maiden poliiseilla pian pääsy toistensa DNA-rekistereihin

Rikollisten DNA-tunnisteiden etsiminen toisten EU-maiden poliisien rekistereistä tulee mahdolliseksi ensi vuoden aikana. Keskusrikospoliisin rikosteknisen laboratorion johtaja Erkki Sippola kertoo, että aluksi mukaan tulee pääosa EU-maista. Koko EU:n saaminen mukaan yhteistyöhän vie vuosia.

-Järjestelmä mahdollistaa nimenomaan DNA-tunnisteiden etsimisen muiden maiden poliisien tietojärjestelmästä. Henkilötiedot on pyydettävä erikseen kansainvälisellä oikeusapupyynnöllä, mikäli rikospaikalta saatu näyte täsmää jonkin tunnisteen kanssa. Viranomaiset eivät siis omin päin pääse käsiksi toisten maiden rikollisten henkilötietoihin, Sippola painottaa.

DNA-tunnisteiden kansainvälinen käyttö rikostutkinnassa alkoi Saksan ja Itävallan kahdenvälisestä yhteistyöstä. Sittemmin koko EU on liittynyt sopimukseen. DNA-tunnisteiden käyttö ja arkistointi vaihtelee eri maissa, samoin maiden käyttämät tietojärjestelmät. Joissakin maissa tunnisteiden rekisteriin vienti on alkutekijöissään. Yhteistyösopimuksen tärkein käytännön järjestely on saada tietojärjestelmät keskustelemaan keskenään sujuvasti.


Tunniste talteen pikkurikoksistakin

Suomessa poliisi rekisteröi DNA-tunnisteet rikoksista tuomituilta ja epäillyiltä. Mikäli epäily osoittautuu aiheettomaksi, tunniste poistetaan heti rekisteristä. Tuomittujen tunnisteet poistetaan viimeistään kymmenen vuotta tuomitun kuoleman jälkeen.

Tunniste voidaan rekisteröidä varsin vähäisten rikosten perusteella. Rekisteröinti on mahdollista, jos kyseisestä rikoksesta enimmäistuomio on vähintään kuusi kuukautta ehdotonta vankeutta. Esimerkiksi rattijuoppojen tunnisteet rekisteröidään lähes aina.

EU-maat alkavat hyödyntää myös toistensa sormenjälkirekistereitä. Suomessa on valmius tähän ensi keväänä. Tähän mennessä Suomi on tehnyt DNA-yhteistyötä Itävallan ja Hollannin kanssa. Yhteistyötä Venäjän kanssa ei ole, mutta intressi olisi Sippolan mukaan molemminpuolinen. Yhteistyön edellyttää kuitenkin poliittisen tason sopimuksia, kun Venäjä ei ole EU-maa. (HäSa)

Menot