fbpx
Uutiset

EU myönsi Venäjällä vangittuna olevalle ukrainalaiselle elokuvaohjaajalle Saharov-ihmisoikeuspalkinnon

Oleg Sentsov kuvattuna vankeudessa Venäjällä elokuussa 2018. Sentsov on pitänyt tänä vuonna useiden kuukausien nälkälakon.

Euroopan parlamentti myönsi vuosittaisen Saharov-palkinnon Oleg Sentsoville, Venäjällä vangittuna olevalle ukrainalaiselle elokuvaohjaajalle.

Sentsov, 42, istuu tällä hetkellä 20-vuotista vankilatuomiota. Häntä syytettiin terroristiryhmän johtamisesta Krimillä sen jälkeen, kun Venäjä liitti niemimaan itseensä. Sentsovia on muun muassa syytetty Leninin patsaan räjäyttämisestä Simferopolin kaupungissa.

Ukrainan johto on arvostellut oikeudenkäyntiä.

Sentsov aloitti nälkälakon toukokuussa. Uutistoimisto TASSin mukaan hän lopetti nälkälakkonsa lokakuun alussa

Euroopan parlamentti kehotti kesällä annetussa päätöslauselmassa Venäjää vapauttamaan Sentsovin “viipymättä ja ehdoitta”.

Euroopan parlamentin mukaan Saharov-palkinto myönnetään poikkeuksellisella tavalla ihmisoikeuksia edistäneille henkilöille. Sen tarkoitus on myös kiinnittää huomiota ihmisoikeusloukkauksiin.

Saharov-palkintoja on jaettu vuodesta 1988. Se on nimetty vuonna 1975 Nobelin rauhan palkinnon saaneen neuvostoliittolaisen fyysikon ja toisinajattelijan Andrei Saharovin mukaan.

Menot