fbpx
Uutiset

EU-parlamentti hyväksyi raportin, jossa syytettiin Unkaria EU:n perusarvojen rikkomisesta

Päätös käynnistää se ensimmäisen vaiheen Lissabonin sopimuksen artikla 7:n kurinpitomenettelyssä.
Toimittajat kuuntelivat aamupäivällä EU-komission puheenjohtajan Jean-Claude Junckerin puhetta.

EU päätti käynnistää rangaistusmenettelyt Unkaria vastaan, jonka se katsoo loukkanneen uninonin perusarvoja.

Euroopan parlamentti hyväksyi keskiviikkona raportin, jossa syytettiin Unkaria EU:n perusarvojen rikkomisesta. Raportin laati vihreä hollantilaismeppi Judith Sargentini.

Raportin teksti hyväksyttiin kokonaisuudessaan aplodien kera.

Sen puolesta äänesti 448, 197 vastusti ja 48 ei ollut paikalla.

Kyseessä on ensimmäinen kerta, kun parlamentti äänesti siitä, näkeekö se jäsenvaltion uhkana EU:n arvoille. Päätös käynnistää ensimmäisen vaiheen Lissabonin sopimuksen artikla 7:n kurinpitomenettelyssä.

Euroopan komissio saman menettelyn Puolaa vastaan viime vuonna. Äänet jakaantuivat 422–147.

EU:n perusarvot koetuksella
Vuonna 2010 valtaan noussut Unkarin pääministerin Viktor Orbánin hallitusta arvosteltiin raportissa oikeuslaitoksen itsenäisyyden poistamisesta, korruptiosta, tietosuojan rikkomisesta, sananvapauden romuttamisesta, akateemisen ja uskonnon vapauden rajoittamisesta, vähemmistöjen oikeuksien polkemisesta sekä turvapaikkaa hakevien ihmisten tylystä kohtelusta. on painostanut oikeusistuimia, mediaa ja kansalaisjärjestöjä.

Euroopan unioni on toistuvasti protestoinut Unkarin käytäntöjä, mutta se ei ole onnistunut kitkemään Orbánin kasvavaa itsevaltaa.

Tiistaina parlamentille puhunut Orbán sanoi, että ei aio kunnioittaa “EU:n kiristystä” vaan aikoo jatkaa menettelytapojaan.

Seurauksia voi olla monia
Tämänpäiväinen äänestystulos tarkoittaa sitä, että EU-jäsenvaltioiden täytyy nyt päättää, mitä Unkarille tehdään.

Unkarille langetettavista rangaistuksista, kuten äänioikeuden väliaikaisesta menettämisestä, päättää EU-maiden valtionpäämiehistä koostuva Eurooppa-neuvosto.

Rangaistukset voivat jäädä toteutumatta, sillä EU:ssa päätöksiin tarvitaan yksimielisyyttä. Puolan nationalistisen ja maahanmuuttovastaisen hallituksen uskotaan torppaavan kaikki Unkaria vastaan suunnitellut kovemmat toimenpiteet.

Vaarallisin asia raportista käytävässä keskustelussa on Orbánin kannalta se, että sen seurauksena Fidesz saatetaan heittää ulos EPP:stä. EPP on europarlamentin perinteisten konservatiivipuolueiden yhteistyökuvio. Suomesta siihen kuuluu kokoomus.

Menot