fbpx
Uutiset

EU-parlamentti siunasi kansalliset pelimonopolit

Euroopan unionin parlamentti antoi tiistaina selkeän tukensa jäsenvaltioidensa omaan kansalliseen rahapelipolitiikkaan. Kyseessä oli nykyisen parlamentin ensimmäinen periaatteellinen kanta rahapelaamiseen. Äänestystulosta ei tarvinnut edes vahvistaa koneellisesti, sillä enemmistö oli niin selkeä.

Suomen kannalta asia on ajankohtainen, sillä vuoden vaihteessa Veikkaus Oy:stä, Raha-automaattiyhdistyksestä ja Fintotosta on tulossa niin sanottuja legaalimonopoleja eli niiden asema vahvistetaan lain voimalla. Aiemmin peliyhtiötä on ohjattu toimilupamenettelyillä.

– Jos parlamentti olisi päätynyt äänestyksessä toiseen tulokseen, niin olisi pitänyt aloittaa työ rahapelitoiminnan harmonisoimiseksi EU:n sisällä, kertoo Veikkaus Oy:n viestintäjohtaja Ilkka Juva.

Juvan mukaan yksityiset peliyhtiöt ovat lobanneet ahkerasti pelitoiminnan vapauttamisen puolesta.

– Jo aiemmissa valmisteluvaiheissa kuitenkin torjuttiin se, että jossain maassa toimiluvan saanut yhtiö voisi toimia kaikissa muissakin jäsenmaissa.

– Suomalaiset parlamentaarikot ovat puoluetaustastaan riippumatta olleet hyväksytyn mietinnön kannalla ja toimineet sen puolesta aktiivisesti, Juva kiittelee.


Komissio kyseenalaisti

Aiemmin EU-komissio on kyseenalaistanut suomalaisen kolmen, osittain päällekkäisen monopoliyhtiön järjestelmän.

– Se liittyi juuri tähän legaalimonopolien perustamiseen. Komissio aloitti rikkomuskannemenettelyn Suomea kohtaan, jossa haluttiin tietää, miten Suomi perustelee kolmen järjestelmää, Juva kertoo.

– Tilanne rauhoitettiin tämän mietinnön valmistumisen ajaksi. Nyt on saatu poliittinen tahto ja prosessi viedään loppuun.

Viestintäjohtaja ei pidä komission kiinnostusta kovin dramaattisena asiana.

– Toimilupamenettely ei ole EU:ssa erikoinen, mutta lailla vahvistettu asema on. Kun poikkeaa muista, on helposti silmätikkuna, Juva muotoilee. (HäSa)

Menot