Uutiset

EU-ruokaa saa taas

Ennätyssuuri lasti EU-ruokaa saapui tiistaina Hämeenlinnan työttömien toimistolle.

15 vapaaehtoista kantoi kuusi lavallista, yhteensä 6700 kiloa ruokaa neljänteen kerrokseen Hämeenlinnan työttömien toimistolle. Ruokaa jaetaan vähävaraisille tästä päivästä lähtien.

Tarvitsijoita on paljon

Hämeenlinnan työttömien toiminnanjohtaja Ninni Lindholm kertoo, että EU:n ruoka-avun seuraavaa kuormaa on kysytty jo pitkään.

-Tarvitsijoita on paljon. Monet ovat olleet vuosikausia asiakkaina. Esimerkiksi viime vuonna meiltä ruoka-apua haki vajaa tuhat taloutta.

Ruoka-apu on tarkoitettu vähävaraisille. Periaate on, että jokainen, joka ruokaa kysyy, sitä saa. Todistuksia työttömyydestä tai tilinauhoja ei tarvitse esitellä.

EU-ruokaa jaetaan niin kauan kuin ruokaa riittää. Kun ruokakassin hakee nyt, seuraavan kerran ruoka-apua saa toukokuussa.

-Jotkut ihmiset hakevat ruokaa joka kuukausi. Monelle ruokakassi on todella tärkeä apu.

6700 kiloa ruokaa ei kulu viikossa eikä kahdessa, mutta kesällä jäljellä on enää joitakin ruoka-aineita.

-Ei mene monta viikkoa, että joku ruoka-aine jo loppuu.

Tänä vuonna on tulossa vielä kaksi ruokalastia, kesällä ja syksyllä.

Leipoja pitää kassista

Ruokakassi sisältää kuivamuonaa: jauhoja, hiutaleita, näkkäriä.

-Olemme tehneet täällä toimistolla maitojauheesta esimerkiksi uunijuustoa, jonka ohje on purkin takana. Opetamme käyttämään kassin ruoka-aineita ja näytämme, kuinka hyvää ruokaa niistä saa, Lindholm kertoo.

Kuitenkaan kaikki saajat eivät ole tyytyväisiä kassin sisältöön. Jotkut kokevat, etteivät tarvitse kaikkea, ja sanovat sen jo hakiessaan, jolloin saavat tilalle jotakin muuta.

Vaikka nirsojakin saajia on, suurin osa on tyytyväisiä ruoka-aineisiin.

-Tykkään leipoa, joten jauhot tulevat tarpeeseen. Muutenkin kaikki aineet ovat hyviä. On tärkeää, että joku viitsii pyörittää tällaista systeemiä, sanoo Helena, joka on hakenut parin vuoden ajan ruokakasseja.

Allekirjoitus vaaditaan

Ruoka-avun saajista pidetään kirjanpitoa. Jokaisen hakijan pitää allekirjoittaa lomake saatuaan kassin.

-Näin puliveivariasiakkaat jäävät pois.

Lindholm on tyytyväinen, ettei väärinkäytöksiä ole juurikaan ollut.

-Tosin kuulimme, että joku oli myynyt hakemaansa kassia Katumalla. Se, joka näin teki, ei enää ruoka-apua saa, Lindholm sanoo.

Tulli voi tehdä myös tarkastuksia, onko ruoka jaettu oikein. Myös sen vuoksi jakaja joutuu kirjaamaan jokaisen hakijan ja hänen saamansa ruuat.

-Tulli tarkasti meidän kirjanpidon viime vuonna. Kaikki oli kunnossa. (HäSa)

Menot