Uutiset

EU sapettaa kansaa, mutta on myös tuki ja turva

Euroopan unionin Portugalin tukipaketti, euron vakaus ja EU:n olemassa olon tarpeellisuus nousivat kansan puheenaiheiksi, kun kävelykatu Reskalla Hämeenlinnassa järjestettiin Eurooppa-päivän tapahtuma kaksi päivää etuajassa.

-Koko EU on vähän hankala asia. En tiedä, ymmärtävätkö ihmiset, että Suomi ei enää ole itsenäinen valtio, vaan olemme liittovaltio. Siitä ei ole kansaa informoitu, toteaa EU-kojun luona pysähtynyt Johanna Leinonen.

-Nyt meillä maksatetaan muiden maiden velkoja pankkien väärien toimien vuoksi. Maatalouskin kärsii EU:sta, hän lisää.


EU-tietous osalla heikkoa

Aarne Astrénilta sen sijaan löytyy ymmärrystä ja hyväksyntää EU:lle.

-Olen tyytyväinen, että Eurooppa on yhtä suurta perhettä. Muuten emme taloudellisesti pärjäisi Amerikalle ja Aasian valtioille. Jos EU hajoaa, meille tulee käymään huonosti.

-Koska Suomella menee hyvin, meidän on pakko tukea taloudellisesti huonommassa asemassa olevia maita, Astrén sanoo hyväksyen niin Kreikan kuin Portugalinkin tukipaketit.

Tarpeellisena EU:ta pitää myös Mari Viitanen.

-En lähtisi sitä alas ajamaan. Kun se kerran on olemassa, sitä pitää kehittää ja toimia yhteisen hyvän eteen.

Tilaisuuden järjestivät Eurooppalainen Hämeenlinnan seutu ry, TE-toimiston Eures-palvelu, Hämeen liitto ja ulkoministeriön Eurooppa-tiedotus sekä eri maiden ystävyysseurat.

-Osa ihmisistä tietää hyvinkin paljon EU:sta, mutta joillain ei ole käsitystä edes perusperiaatteista, kuten hallintorakenteesta, päätösvallasta tai siitä, mitä mepit (eurokansanedustajat) tekevät, kertoo Eurooppalainen Hämeenlinnan seutu ry:n puheenjohtaja Rauli Roisko. (HäSa)

Päivän lehti

18.1.2020