Uutiset

EU tarvitsee Turkkia ja Turkki EU:ta

Hämeenlinnalainen yrittäjä Bayram Mese on asunut Suomessa 15 vuotta, ja hänen viisihenkisen perheensä jäsenet ovat Suomen kansalaisia.

Mese lähti kotimaastaan Turkista paremman elämän toivossa. Suomeen häntä veti maan rauhallisuus, turvallisuus ja ”toimivat systeemit”.

Mese ei pidä itseään lainkaan ”politiikan miehenä”, mutta hän on seurannut EU:n ja Turkin jäsenneuvottelujen onnahtelevaa alkua.

Pitäisikö Turkista tulla sinun mielestäsi EU:n jäsenmaa?
-Se on iso kysymys. Olen sitä mieltä, että EU tarvitsee Turkkia ja Turkki EU:ta. Turkki on silta Aasian ja Euroopan välillä. Itse sanon totta kai: tervetuloa! Mutta Turkilla on jäsenyyteen vielä matkaa.

Onko Turkki mielestäsi Eurooppaa ja turkkilaiset eurooppalaisia?
-Etelässä ollaan eurooppalaisempia kuin pohjoisessa. Mutta minusta kansalaisille ei ole edes selitetty mikä on EU, mitä se tarkoittaa? Silti kansa haluaa jäseneksi.
– Saksassa on nyt viisi miljonaa turkkilaista, mutta he eivät ole eurooppalaisia. Se johtuu siitä, että heidän ajatusmaailmansa ei ole muuttunut. Pitäisi sopeutua. Vaikeudet johtuvat kulttuurista.

Mitä jäsenyys merkitsisi turkkilaisille?
-Jos ovi aukeaa, ihmiset lähtevät Saksaan, Itävaltaan, Hollantiin, Suomeen, ihan mihin tahansa, mistä löytyy työtä. Turkki on hedelmällinen maa, mutta lapsia ei ole koulutettu. Köyhillä ei ole varaa edes kynään ja paperiin. He näkevät nälkää.
-Suomessa hinnat nousivat, kun euro tuli. Köyhillä turkkilaisilla ei ole siihen varaa.
-Turkissa on kolme luokkaa. Köyhät, keskiluokka ja harvat rikkaat. Kun ei ole rahaa, alkaa tappelu. Myös uskonto ja demokratia ovat tapelleet pitkään. Jos Turkissa ei olisi armeijaa, siellä syttyisi äkkiä sisällissota. Pelkään sisällissotaa. Kemal Atatürkin kuoleman jälkeen alkoivat Turkin ongelmat.

Neuvottelujen kestoksi arvioidaan vähintään 10-15 vuotta. Uskotko, että Turkista tulee sen jälkeen EU:n täysjäsen?
-En usko. Menee 15 vuotta ja sitten tutkitaan uudestaan. Muutama muukaan maa ei ole onnistunut. EU ei ota Turkkia, koska turkkilaisilla ei ole ihmisoikeuksia.

Jos Turkista jonakin päivänä tulee yksi EU:n suurimmista jäsenmaista, kuinka se vaikuttaa sinun elämääsi?
-Ei vaikuta mitenkään, koska olen Suomen kansalainen. (HäSa)

Päivän lehti

28.1.2020