fbpx
Uutiset

EU tyrmää alkoholin etämyynnin täyskiellon, ehdottaa Suomelle erityisiä luovutuspaikkoja

Alkoholin etämyynnin kieltäminen kokonaan ei saa hyväksyntää EU-komissiosta. Komissio ehdottaakin, että Suomi harkitsisi, voitaisiinko ulkomailta tapahtuva etämyynti sallia siten, että alkoholi luovutettaisiin tilaajille hyväksytyistä luovutuspaikoista.

Etämyytyjen juomien maahantuonnin kieltäminen ei ole suhteessa terveyshaittojen ehkäisemiseen, joilla hallitus kieltoa perustelee, toteaa komissio tutkittuaan hallituksen lakiluonnosta. Komissio pitää maahantuontikieltoa perustamissopimuksen vastaisena, koska se rikkoo sääntöä tavaroiden vapaasta liikkuvuudesta.

Sosiaali- ja terveysministeriön (STM) hallitusneuvos Ismo Tuominen sanoi Helsingin Sanomille, että komission ehdotus tarkoittaisi, että ulkomaiset myyjät voisivat myydä Suomeen vapaasti viiniä ja viskiä, kunhan järjestäisivät niiden luovutuksen, vaikka K-kaupoissa tai R-kioskeissa.

– Tämä on niin lennokas esitys, että olen sanaton, Tuominen kertoi lehdelle.

STT ei tavoittanut Tuomista tiistaina.EU kaitsee vapaata liikkuvuuttaAlkoholi on ollut pitkään keskustan, kokoomuksen ja sinisten muodostaman hallituksen agendalla. Alkoholilain uudistus tuli voimaan vasta alkuvuodesta, mutta laki jätti ratkaisematta alkoholin etämyyntiin liittyvän epäselvyyden.

Selvyyttä kaivattiin esimerkiksi tilanteisiin, joissa ulkomaalainen verkkokauppa myy suomalaiselle kuluttajalle alkoholijuomia ja järjestää niiden kuljetuksen asiakkaalle Suomeen.

STM lähetti kesällä EU-komissiolle lakiluonnoksen, jonka mukaan alkoholijuomien ulkomailta tapahtuva luvaton etämyynti olisi kielletty. Kielto koskisi tilannetta, jossa ulkomaalainen myyjä järjestää tuotteiden kuljetuksen suomalaisille ostajille.

Kansanedustaja Sinuhe Wallinheimo (kok.) ihmetteli tuolloin luonnosta, koska kokoomus ei ole kannattanut etämyynnin kategorista kieltämistä. Tiistaina Wallinheimo otti osaa keskusteluun muun muassa Twitterissä.

– EU-komissio epäilee hallituksen suunnitelmia kieltää alkoholin etämyynti. Niin minäkin. Tavaroiden vapaaseen liikkuvuuteen ei kannata koskea. Siitä saa näpeilleen.Etämyynnistä tehtäviä Alkolle?Komissiolle lähettämässään kirjelmässä STM kertoo Suomen suunnitelleen järjestelyä, jossa Alkolle annettaisiin valtuudet toteuttaa rajat ylittävää etämyyntiä. Alkoholijuomien tuottajat ja myyjät listaisivat kansallisuudesta riippumatta tuotteensa Alkon verkkokaupan valikoimiin.

Suomen on vastattava komission huomioihin, eikä lakiesitystä saa hyväksyä ennen 7. tammikuuta.

– Lakiesityksen hyväksyminen eduskunnassa ei edellytä komission tai minkään muunkaan tahon lupaa, STM sanoi tiedotteessaan.

Perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko (kesk). viestitti esimerkiksi Iltalehdelle, että komission lausunto otetaan huomioon osana lainvalmistelua ja sen edellytyksiä ja että poliittiset neuvottelut kokonaisuudesta jatkuvat ensi viikolla.

Kokoomuksen kansanedustajan Sari Sarkomaan mielestä komission kanta tarkoittaa sitä, että hallituksen pitää keskeyttää etämyyntikiellon valmistelu. Kokoomus tulkitsee, että etämyyntiä ei ole kielletty eikä sitä tulekaan kieltää.

– Komissio lähtee siitä, että etämyyntikielto on este tavaran vapaalle liikkuvuudelle EU:ssa, ja siksi mitä todennäköisimmin EU-oikeuden vastainen.

https://www.hs.fi/politiikka/art-2000005858162.html
https://twitter.com/swheimo/status/1049642575475425281
https://www.iltalehti.fi/politiikka/ef036d0e-d104-49b6-b70c-f5a2fb16ad81_pi.shtml

Asiasanat

Menot