fbpx
Uutiset

EU vaatii Britannialta vastaantuloa – Johnson kehotti valmistautumaan EU-eroon ilman kauppasopimusta

Britannian myrskyisät brexit-vuodet uhkaavat saada kaoottisen päätöksen. EU:n brexit-neuvottelijat suuntaavat ensi viikolla Lontooseen jatkamaan kauppaneuvotteluja.
Pääministeri Boris Johnson kommentoi EU-johtajien vaatimuksia myöhemmin tänään. Kuva: epa08744472
Pääministeri Boris Johnson kommentoi EU-johtajien vaatimuksia myöhemmin tänään. Kuva: epa08744472

Britannian EU-eron siirtymäaika käy vähiin, mutta Britannian ja EU:n yritykset neuvotella eron jälkeisestä kauppasopimuksesta eivät näytä tuovan tulosta. Perjantaina Britannian pääministeri Boris Johnson syytti EU:ta neuvottelujen jumiutumisesta ja siitä, ettei unioni neuvottele Britannian kanssa vakavissaan.

Johnson kehotti Britanniaa valmistautumaan siihen, että maa jättää EU:n kymmenen viikon kuluttua ilman kauppasopimusta. Hän uhkasi, että jos EU ei muuta kantaansa, Britannia valmistautuu käymään kauppaa siirtymäajan jälkeen samoilla ehdoilla kuin Australia.

EU:lla ja Australialla ei ole vapaakauppasopimusta.

Johnson vakuutti, että Britannia kyllä menestyy ilmankin EU:n kanssa solmittua kauppasopimusta.

Sopimuksettomuutta ei kuitenkaan ole vielä sinetöity, sillä Johnson jätti perjantaina yhä avoimeksi mahdollisuuden sopimuksen syntymiselle. Hänen mukaansa se on mahdollista, mikäli EU tarjoaa Britannialle parempaa sopimusta.

EU vaati Britannialta myönnytyksiä

EU-johtajat käsittelivät brexitiä huippukokouksessaan torstaina. EU-maiden johtajat vaativat Britanniaa taipumaan uusiin myönnytyksiin saadakseen kauppasopimuksen tai muuten maa jää ilman sopimusta siirtymäajan päättyessä.

Useista neuvottelukierroksista huolimatta ratkaisua ei toistaiseksi ole syntynyt. Torstaina unioni ilmaisi huolensa siitä, että neuvottelut EU:n ja Britannian suhteista brexitin jälkeen eivät etene.

Britannian brexit-pääneuvottelija David Frost sanoi olevansa pettynyt ja yllättynyt siitä, ettei EU enää tee intensiivisesti töitä sopimuksen eteen.

– Olen yllättynyt esityksestä, että sopimuksen saamiseksi kaikkien tulevien liikkeiden pitää tulla Britannialta. Se on epätavallinen lähestymistapa neuvotteluihin, Frost sanoi.

Sopimuksen suhteen alkaa olla jo kiire, sillä brexitin siirtymäaika päättyy vuoden loppuun.

EU lausui aikaisemmin syksyllä, että kauppasopimus on vahvistettava viimeistään lokakuun loppuun mennessä tai aivan viimeistään marraskuun alussa.

Brittimedian mukaan EU:n brexit-neuvottelijat matkustavat ensi viikolla Lontooseen jatkamaan keskusteluja kauppasopimuksesta.

Pelkona kaaos Euroopassa

Britannia erosi Euroopan unionista tammikuun lopussa. Nyt käynnissä on siirtymäaika, jonka aikana osapuolten on määrä neuvotella tulevasta suhteesta.

Siirtymäajan umpeutuessa Britannia jättää EU:n sisämarkkinat ja tulliliiton.

Mikäli Britannia ja EU eivät saa aikaan kauppasopimusta, ne käyvät vuoden alusta lähtien kauppaa Maailman kauppajärjestö WTO:n säännöillä.

Britit äänestivät EU-eron puolesta vuonna 2016. Äänestys käynnisti pitkän ja ajoittain myrskyisäksi äityneen prosessin.

Nyt yli neljä vuotta myöhemmin Britannia on viimein saamassa eroprosessin maaliin, mutta pelkona on, etteivät kaoottiset ajat ole ohi.

Sopimuksettoman eron pelätään aiheuttavan kaaosta halki Euroopan ulottuvissa alihankintaketjuissa. EU:n ja Britannian välillä käydään vuosittain noin 900 miljardin dollarin arvosta kauppaa.

Juttua päivitetty kauttaaltaan uusilla tiedoilla 16.10.2020 kello 19.12.

Menot