Uutiset

EU:n jämäkkyys perin näennäistä

EU-komissaari Olli Rehnin raportti tukee Romanian ja Bulgarian ottamista unionin jäseneksi. Laajentumiskomissaari kuitenkin korostaa ehtoja, jos ne mielivät osaksi eurooppalaista yhteisöä vuoden 2007 tammikuussa.

Raportin kovistelun sisällössä ei ole yllättävää. Romaniassa ja varsinkin Bulgariassa on niin räikeitä yhteiskunnallisia epäkohtia, ettei läntiseen sivistykseen, markkinatalouteen ja oikeusajatteluun sitoutunut EU voi niiltä ummistaa silmiään.

EU:n on muun muassa täysin pakko vaatia Bulgariaa siivoamaan oikeuslaitostaan ja taistelemaan tuloksellisesti järjestäytynyttä rikollisuutta vastaan. Unionin on myös mahdotonta hyväksyä laajamittaista lahjontaa, joka ulottuu valtion korkeisiin viranomaisiin asti.

EU on kovien vaatimusten latelusta huolimatta kaikkea muuta kuin jämäkkä. Rehnin raportti kutistuu lähinnä puuhasteluksi yksinkertaisesti siksi, että Romanista ja Bulgariasta tulee joka tapauksessa yhteisön jäseniä vuonna 2008. Tästä EU-parlamentti teki päätöksen huhtikuussa vuonna 2005. Ratkaisun purkaminen on lähes mahdotonta.

Romanialle ja Bulgarialle on katettu upea pöytä. Kysymys on pelkästään siitä, että maat pystyvät merkittävästi kasvattamaan EU-tukia, jos ne saavat jäsenoikeudet tammikuussa 2007.

EU-komission selvitys Romanian ja Bulgarian jäsenkelpoisuudesta antaa aihetta itsetutkiskeluun kaikille unionin jäsenmaille. Nyt on aihetta vakavaan äänensävyyn pohtia, ymmärsikö Ranskaa kuunnellut EU ja varsinkin sen parlamentti, mitä ne olivat päättämässä huhtikuussa 2005.

Kaiken järjen mukaan EU:n piti olla Romanian ja Bulgarian jäsenyyksistä päättäessään selvillä maiden vakavista yhteiskunnallisista ongelmista. Röyhkeästi lonkeroitaan joka suuntaan levittävä järjestäytynyt rikollisuus ei ole suinkaan nostanut päätään Bulgariassa vuoden 2005 jäsenyysratkaisun jälkeen!

EU-parlamentti toki tiesi, mitä oli tekemässä. Mutta mikä sai EU:n kuvittelemaan, että esimerkiksi Bulgaria pystyy oleellisesti puhdistautumaan rikollisuudesta muutamassa vuodessa? Tavoitteeseen pääsy edellyttäisi Bulgarialta rikollisuuden kitkemisen maailmanennätystä!

EU:n olisi pitänyt pysähtyä hetkeksi miettimään kokemuksia, joita on kerätty hyvin monissa maissa lahjonnan ja ammattirikollisuuden vastaisesta taistelusta.

Tehdessään päätöksen Bulgarian ja Romanian jäsenyydestä EU kuvitteli itsensä maailman pahuutta pikatahtiin hävittäväksi taikasauvaksi. Ajattelu on harhaa, tämän todistaa kouriintuntuvasti Rehnin jäsenyyskelpoisuutta arvioiva raportti,vaikka se kohteleekin maita lempeästi.

EU on kasvotusten ikävien tosiasioiden kanssa: Romaniasta ja Bulgariasta tulee yhteisön jäseniä. EU voi ainoastaan arvioida sitä, onko maat otettava jäseniksi vuoden viiveellä, vuonna 2008. Kun parlamentin ehdot tuskin täyttyvät, näin pitäisi käydä.

Mainos