fbpx
Uutiset

EU:n komission puheenjohtaja: Aika ei riitä kaikille neuvotteluille EU:n ja Britannian tulevista suhteista

Ursula von der Leyenin mukaan EU:lle on ensisijaista pitää unionin sisämarkkinat ja tulliunioni hyvässä toiminnassa.
EU:n komission puheenjohtaja muistutti, että tammikuun lopussa EU:sta eroavaa Britanniaa sitovat vuoden loppuun asti unionin säännöt. Kuva: STEPHANIE LECOCQ
EU:n komission puheenjohtaja muistutti, että tammikuun lopussa EU:sta eroavaa Britanniaa sitovat vuoden loppuun asti unionin säännöt. Kuva: STEPHANIE LECOCQ

Aika ei riitä neuvotteluille kaikista EU:n ja Britannian tulevista suhteista, jotta sopimus saataisiin aikaiseksi tämän vuoden loppuun mennessä, sanoi EU:n komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen keskiviikkona Lontoossa.

London School of Economicsissa puheen pitänyt von der Leyen sanoi, että EU:lle on ensisijaista pitää unionin sisämarkkinat ja tulliunioni hyvässä toiminnassa.

– Tästä ei voi tehdä kompromissia, hän sanoi opiskelijoille ennen tapaamistaan Britannian pääministerin Boris Johnsonin kanssa. Heidän oli määrä neuvotella unionin ja Britannian suhteista sen jälkeen kun Britannia eroaa EU:sta 31. tammikuuta.

Vaikka Britannia ei tämän jälkeen olekaan unionin jäsen, sitä sitovat ensi vuodenvaihteeseen asti unionin säännöt ja se maksaa myös EU:n budjettiin oman osuutensa tänä aikana.

Britit eivät halua pidentää siirtymäkautta

Jos Britannia ei pyydä lisäaikaa siirtymäkaudelle tämän vuoden jälkeen, EU:n ja Britannian väliset kauppasuhteet määritellään joko Maailman kauppajärjestön WTO:n sääntöjen mukaan tai muulla, tämän vuoden aikana sovittavalla tavalla.

Britannian hallitus ei halua pidentää siirtymäkautta.

– Ilman siirtymäkauden pidennystä vuoden 2020 jälkeen ei voida odottaa, että kaikista yksittäisistä asioista saadaan sovittua uudessa kumppanuudessamme. Meidän pitää priorisoida, von der Leyen sanoi.

Hänen mukaansa Britannian pitää säilyttää iso osa säännöistä, jotka sitovat sitä nykyisin EU:n jäsenenä.

– Ilman ihmisten vapaata liikkuvuutta pääoma, tuotteet ja palvelut eivät voi liikkua vapaasti, hän sanoi.

Menot