fbpx
Uutiset

EU:n ruoka-apu voikin olla juustopastaa

Hämeenlinnan Työsilta ry saattaa ensi vuonna joutua jakamaan vähävaraisille EU-ruoka-apuna pelkkää juustopastaa.

Tähän asti on puhuttu siitä, että nykyinen kymmenen tuotetta sisältävä monipuolinen ruokapaketti vaihtuisi pelkkään maitojauheeseen ja että sitä olisi osoitettu ensi vuodeksi Suomelle 740 tonnia.

Työttömien valtakunnallisen yhteistoimintajärjestön TVY:n hallituksen kanta on Hämeenlinnan Työsilta ry:n toiminnanjohtajan Nina Lindholmin mukaan ollut kuitenkin se, että juustopasta olisi parempi vaihtoehto kuin maitojauhe.

-Syrjäytyneet ja päihdeongelmaiset, jotka eivät välttämättä osaa maitojauheesta kokkailla, saisivat juustopastasta aterian, kunhan vain saavat veden keitettyä ja pastan sinne heitettyä.

-Osa järjestöistä taas on ollut maitojauheen kannalla. Sitä voi hyödyntää leivonnassa ja maidon korvikkeena tai tehdä siitä vaikka uunijuustoa. Molemmilla on puolensa, Lindholm toteaa.

Maaseutuvirasto kerää nyt kaikilta keskusjärjestöiltä asiasta mielipiteen. Maaseutuvirasto ei tilaa kahta eri tuotetta, vaan samaa EU-ruoka-apua kaikille Suomen jakelijoille.

Lindholm kertoo saaneensa alkuviikosta TVY.ltä sähköpostia, jossa oli jo ikään kuin kiveen kirjoitettuna todettu, että tuleva ruoka-apu on juustopastaa. Torstaina tulikin tieto, että mielipidettä kysytään nyt keskusjärjestöiltä.

Pastaa tulisi yli tarpeen

Mikäli juustopastaan päädytään, Nina Lindholm näkee tilanteen melko tragikoomisena, sillä minimitilaus kerralla on tuhat kiloa.

-Kuulostaa hassulta, että meillä olisi viisituhatta 200 gramman pussia juustopastaa jaettavana. En tiedä, missä sitä säilyttäisimme ja miten jakaisimme. Ehkä talouden koon mukaan.

-Ja on se nyt sitten maitojauhetta tai juustopastaa, ei se hirveästi auta. Toivoin, että olisimme saaneet kaikkia niitä EU-ruokia mitä tähänkin asti. Meiltä on saanut vuodessa EU-ruokaa lähemmäs tuhat eri taloutta, joista ainakin puolet ei nyt apupakettia halua tai se ei heille kelpaa. Nykyinen EU:n peruspakettikassi on ollut heille talouden perustana, jonka ympärille on voinut ruokia kehittää.

Ruoka-apupakettiin kuuluu tällä hetkellä mm. leipiä, jauhoja, puurohiutaleita, makaroneja, maitojauhetta, mysliä ja keksejä.

EU:n ruoka-apua tulee Suomeen kahdesti vuodessa, keväällä ja syksyllä. Jos apu on juustopastaa, Lindholm uskoo, että Hämeenlinnan Työsilta ry:lle riittäisi näillä näkymin vain keväinen tuhannen kilon erä.

Hämeenlinnassa EU-ruokapaketteja jakavat tällä hetkellä myös Adventtiseurakunta, Hämeenlinnan vapaaseurakunta ja Rengon mielenterveysseura. (HäSa)

Menot