fbpx
Uutiset

EU:n soitto on uruista tehty

Euroopan unioni ei pärjäisi hyvin bränditutkimuksissa, analysoi euroedustaja Alexander Stubb viikolla Ilta-Sanomien kolumnissaan. Kansalaisten mielikuva unionista ei ole hääppöinen. Jos EU olisi kaupan hyllyltä ostettava tuote, se tuskin tekisi kovin hyvin kauppansa.

Stubb on aivan oikeassa, kuten kuluneen viikon uutistarjonnasta taas kerran voi päätellä.

EU-uutisista tavallisen kansan mieliin tuskin jäivät unionin huippukokouksen agendan tärkeät asiat: kunnianhimoiset taloustavoitteet, energiamarkkinoiden vapauttaminen, joukkojen lähettäminen Kongoon turvaamaan kesäkuun vaaleja.

Ei. Ei mikään näistä jäänyt mieleen. Viikon mieliinpainuvin uutinen oli tämä: EU kieltää urkupillit.

Tutkimusten mukaan suomalaiset ovat muuttuneet aina vain tyytymättömämmiksi EU-kansalaisiksi. Joka neljäs haluaisi meidän eroavan koko unionista. Vain britit ja itävaltalaiset ovat vielä meitäkin nyrpeämpiä.

Todennäköisesti seuraavissa eduskuntavaaleissa Suomessa nähdään entistä enemmän ehdokkaita, joiden vaaliteemana on näkyvä, kuuluva ja jyrkkä EU-vastaisuus. Jokainen uusi urkupilliuutinen kasvattaa tällaisten ehdokkaiden kannatusta.

Ei maksa paljon huudella puhujapöntöstä, että Suomen on heti erottava EU:sta. Mitä laajemmalle EU-vastaisuus kansan riveissä leviää, sitä harvempi vaivautuu näiltä ehdokkailta kyselemään, mitä eroaminen Suomelle merkitsisi.

Brysselistä on tullut kätevä syntipukki kaikenlaisille arkielämän riesoille. Urbaanit legendat toinen toistaan ääliömäisemmistä direktiiveistä elävät sitkeästi siitä riippumatta, onko niillä mitään tekemistä todellisuuden kanssa vai ei.

“Urkupillidirektiivikään” ei alun alkujaan ollut läpikotaisin pöljä ajatus. Heinäkuussa voimaan tuleva direktiivihän määrää rajat vaarallisten metallien kuten lyijyn käytölle esimerkiksi kulutuselektroniikassa. Kirkkouruissa käytetään runsaasti lyijyä – on käytetty jo tuhatkunta vuotta – joten ilmeisesti direktiivin tekijöiden tarkoittamatta raja-arvot tullevat koskemaan myös niitä.

Sen jälkeen, kun EU:n perustuslaki tyrmättiin Ranskan ja Hollannin kansanäänestyksissä, koko unioni on ollut kuin suuntansa hukannut. Perustuslain lopulliselle kohtalolle ei tullut selkoa myöskään unionin ulkoministerien kokouksessa kuluneella viikolla. Perustuslaki pysyy naftaliinissa ainakin kesäkuussa pidettävään seuraavaan huippukokoukseen asti. Se on kuitenkin melkoisen varmaa, että jossakin muodossa se vielä kaivetaan uudelleen esille.

Käytännössä perustuslaki joutunee kuitenkin odottamaan ainakin Ranskan ja Hollannin ensi vuonna pidettäviä vaaleja. Suomessahan laki voidaan hyväksyä kansaa kuulemattakin, kuten eduskunnan perustuslakivaliokunta perjantaina totesi.

On selvää, ettei Euroopan unionin “brändi” voi loputtomasti huonontua. Lamaantunut EU on huonoin vaihtoehto sen kaikille kansalaisille, niillekin, jotka sitä pilkkaavat.

Menot