Uutiset

EU:n tuomioistuin: Britannia voi perua ilmoituksensa EU-erosta

Britannian hallitus ei silti aio muuttaa suunnitelmiaan tiistain ratkaisevan parlamenttiäänestyksen edellä.
epa07219998 UK Independence Party (UKIP) and pro Brexit supporters with placards 'Leave the EU' and 'Treason May' during UKIP Brexit betrayal march in London, Britain, 09 December 2018. MP's are to vote for or against British Prime Minister Theresa May's EU Brexit deal on 11 December with reports stating that the Prime Minister will loose by a large margin. EPA/ANDY RAIN BY: ALL OVER PRESS / EPA-PHOTO CODE: EPAXX8

Euroopan unionin ylin tuomioistuin ilmoitti maanantaina päättäneensä, että Britannia voi yksipuolisesti perua eroilmoituksensa unionista. Tämä herätti EU-myönteisten brittien toiveet ennen tiistain parlamenttiäänestystä brexit-sopimuksesta.

”Britannia voi vapaasti perua ilmoituksensa aikeestaan erota EU:sta. Tällainen peruutus, josta on päätetty maan omien perustuslaillisten vaatimusten mukaan, vaikuttaisi niin, että Britannia jäisi EU:hun ehdoilla, jotka ovat muuttumattomia verrattuna maan asemaan jäsenvaltiona”, perusteli tuomioistuin päätöstään.

Pääministeri Theresa Mayn hallitus kuitenkin ilmoitti, että päätös ei merkitse mitään, sillä hallitus ei aio perua päätöstään erota EU:sta 29. maaliskuuta.

Mayn tekemän brexit-sopimuksen kriitikot kuitenkin sanovat, että päätös tarjoaa vaihtoehtoja – joko viivyttää brexitiä tai neuvotella uudelleen erosopimus, tai perua se kokonaan mikäli brittiäänestäjät muuttavat mieltään.

Brexitin tulevaisuus epäselvä

Brexitin tulevaisuus on hyvin epäselvä, sillä kymmenet parlamentin jäsenet ovat julkisesti luvanneet äänestää nurin Mayn erosopimuksen. Kyseessä on kompromissi, joka sallii Britannian erota samaan aikaan kun se pysyy EU:n reunamilla.

Michael Gove, Britannian ympäristöministeri sanoi tuomioistuimen päätöksestä, että maa ei halua pysyä jäsenenä unionissa, johon se liittyi vuonna 1973.

– Me emme halua pysyä EU:ssa, hän sanoi BBC:n mukaan.

– Me äänestimme siitä selvästi. 17,4 miljoonaa ihmistä lähetti selvän viestin, että me haluamme lähteä Euroopan unionista ja se merkitsee myös lähtemistä EU:n tuomioistuimen alaisuudesta.

Kesäkuussa 2016 17,4 miljoonaa äänestäjää, 52 prosenttia kansanäänestykseen osallistuneista, tuki Britannian eroa EU:sta.

Goven mukaan tiistaiksi suunniteltu äänestys parlamentissa etenee suunnitellusti. Mayn brexit-suunnitelman odotetaan häviävän äänestyksen. Tämä saattaisi Britannian brexit-aikeet sekasortoon.

Kolme entistä pääministeriä, John Major, Tony Blair ja Gordon Brown ovat sanoneet, että uusi kansanäänestys EU-erosta ratkaisisi kriisin.