Uutiset

Euro ei tuo Roopelle onnea

Vaikka Suomen rahayksikkö muuttuisi jeniksi, yksi pysyisi entisellään. Roope Ankan onnenraha. Kolikon identiteettiä ei euroaikana muutettu edes valistusmielessä.

– Tulevaisuudessakaan tuskin tullaan puhumaan ”Roopen ensimmäisestä eurosta”. Eurot ovat tuore valuutta, ja Roope on ollut maisemissa pitkään, nauraa Aku Ankka -lehden päätoimittaja Jukka Heiskanen.

Vuosikymmeniä vanhoissa suomennoksissa onnenlanttia on joskus hairahduttu kutsumaan ”onnenmarkaksi”. Markka se ei kuitenkaan ole, vaan vuonna 1896 lyöty 10 centin kolikko Yhdysvalloista. Nykyään sitä kutsutaan yksinkertaisuuden vuoksi vain ”lantiksi”.

Ankkataiteilija Don Rosan tarinoiden mukaan Roope sai mynttinsä toimiessaan plankkaripoikana Skotlannissa. Raha ei ollut käypä, joten se jäi talteen.

Sankarina onnenlantti on suhteellisen nuori. Se täytti viime vuonna 50 vuotta, joskin Suomen-ensiesiintymisen pyöreitä vuosia juhlitaan vasta vuonna 2006. Onnenlantti saapui suomalaisten tietoisuuteen vuonna 1956 Carl Barksin tarinassa Setelivuori vesisäiliössä.

Onnenlanttia laskematta Aku Ankka -lehti on siirtynyt uuteen rahayksikköön siinä missä muukin Suomi.

– Rahasäiliö on täynnä kaiken maailman valuuttaa, mutta suurin osa on kyllä vaihdettu euroiksi, Heiskanen vahvistaa.

Euroaika on tuonut Akun suomentajille pientä helpotusta. Markka-aikana kertotaulu oli ahkerassa käytössä, koska viisi dollaria ei suinkaan vastannut viittä markkaa. Nyt valuutta-arvot ovat lähempänä toisiaan.

Mainos