Uutiset

Euromaat uskovat yhä Kreikkaan

Perjantain puolelle aamuyöhön pakkoraossa neuvotelleet euromaat pääsivät sopuun pelastaessaan vararikon partaalle ajautunutta Kreikkaa. Ikuista ratkaisua ongelmiin ei nytkään löytynyt, ei sitä kukaan tosissaan odottanutkaan.

Uusi lainapaketti oheisjärjestelyineen suo Euroopalle hetken hengähdysaikaa, mikä onkin tarpeen yksin siksi, että elokuu on maanosan lomakuukausi ja sitä ennen pitää nurkissa kytevät tulipalot saada sammumaan.

Kreikka saa Kansainväliseltä valuuttarahastolta IMF:lta ja muilta euromailta noin 109 miljardin euron lainan. Sen lisäksi suruun ottavat osaa myös yksittäiset sijoittajat, jotka sijoittavat Kreikan arvopapereihin 30 vuoden ajaksi kaikkiaan 135 miljardia euroa. Samalla euromaat keventävät Kreikan velkojen maksuohjelmaa alentamalla niiden korkoja ja pidentämällä maksuaikaa.

Markkinat reagoivat perjantaiaamuna tukipakettiin niin, että euron kurssi suhteessa dollariin vahvistui. Se on tietysti pieni signaali markkinoiden luottamuksen vahvistamisesta, mutta siitä ei vielä pidä tehdä kovin pitkälle meneviä johtopäätöksiä.

Suomessa on tehty koko alkuvuoden ajan tiukkaa sisäpolitiikkaan Kreikalta vaadittavilta vakuuksilla. Kuoroa on johtanut perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini, joka ratsasti huhtikuun eduskuntavaaleissa kaikkien aikojen vaalivoittoon paljolti Kreikka-teemalla.

Ison jytkyn jälkeen Suomen suhtautuminen kriisiytyneisiin euromaihin muuttui ja vakuuksien vaatimisesta tuli myös uuden hallituksen tuen kynnyskysymys.

Brysselin kriisikokouksen loppuraporttiin kirjattiin, pääministeri Jyrki Kataisen (kok.) vaatimuksesta, että missä sopivaksi katsotaan, vakuudet voivat tulla kysymykseen, jotta takaajat voisivat jatkossa rajoittaa riskejään.

Kirjaus on nyt olemassa, mutta esimerkiksi määrittely siitä, kuka katsoo ja missä vakuudet sopiviksi, jäi ratkaistaviksi silloin, kun tilanne tulee konkreettisesti eteen.

Sisäpoliittinen elämöinti Suomessa ei lopu euromaiden kriisikokoukseen ja sen päätöksiin. Oppositiojohtaja Timo Soini piti tuoreeltaan arvossaan pääministeri Kataisen puristamia vakuuksia, mutta muistutti heti perään, että kriisi ei ole vielä ohi.

Vanhaan kestoväitteeseensä siitä, että Kreikka kaatuu heinäkuussa, puheenjohtaja Soini ei enää perjantaina palannut. Kukapa poliitikko vapaaehtoisesti myöntäisi puhuneensa pehmeitä?

Siinä hän on toki oikeassa, ettei euron kriisi ole vielä ohi. Viimeistään syksyllä, Euroopan kesälomien jälkeen neuvottupöytään tulevat Italian ja Espanjan ongelmat.

Yksi tulipalo on nyt toviksi sammutettu. Maanantaina avautuvat rahoitusmarkkinat osoittavat, onnistuivatko EU-johtajat tavoitteessaan rauhoittaa uhkaavia myllerryksiä.

Kreikka sai ensiavun, mutta sen omat ponnistelut kriisistä ulos ovat vielä näkemättä. Tekohengitys ei pitkään auta, jos potilas itse ei osoita minkäänlaisia elonmerkkejä.