Uutiset

Euron vaikeudet jatkuvat

Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksen (Etla) toimitusjohtaja Vesa Vihriälä arvioi, ettei euroalueen kriisi ole ohi.

– Akuuttivaihe on rauhoittunut, paniikkia ei enää ole. Kyproksen tilanne on ollut ollut hankala, mutta euroalueen kannalta sen merkitys ei ole suuri.

Euroalueen rauhoittumisen taustalla hän näkee Euroopan keskuspankin viime kesänä tekemän päätöksen ryhtyä ostamaan kriisimaiden velkapapereita.

– Euroalue ui vielä pitkään syvällä. Kasvu tulee olemaan heikkoa ja työttömyys nousee vielä. Tämän vuoden jälkipuoliskolla tilanne voi kääntyä parempaan päin, mutta kääntyminen on kovin hidasta.

Arvostettu belgialainen taloustieteilijä Paul de Grauwe ennusti viime sunnuntain Helsingin Sanomissa julkaistussa kirjoituksessaan euron loppua kymmenessä vuodessa. Myös yhdysvaltalainen Nobel-palkittu taloustieteilijä Paul Krugman on epäillyt euroalueen pysymistä koossa.

– On mahdollista, että jotkut maat, kuten Kreikka, Kypros tai Portugali tulevat eroamaan euroalueesta. Euroalue ei tule kuitenkaan hajoamaan. Hajoaminen olisi hankala, jopa katastrofaalinen asia Euroopan taloudelle. Euro on myös poliittinen projekti. Saksalla on kova tahto pitää euroalue koossa.

– Vaikeuksia tulee olemaan. Euroalueen toiminnan tehostaminen edellyttää aikaisempaa suurempaa yhteisvastuuta ja solidaarisuutta. Euroopassa tähän on huomattavan vähän halukkuutta, Vihriälä muistuttaa.

Euron kannatus korkealla

Euroalueen integraation syvenemisen Vihriälä ei usko johtavan siihen, että Suomi olisi jossain vaiheessa lähtemässä pois eurosta.

– Euron kannatus kansalaisten keskuudessa on säilynyt korkealla. Suomalaiset kokevat, että euroalueen jäsenyyteen liittyy paljon ikäviä asioita, mutta samalla ymmärretään euron ja EU:n merkitys Suomelle sekä myös se, että yhteisvastuuta on lisättävä. Ongelmia voi ilmetä, mikäli eduskunnan budjettivallan kaventaminen edellyttää perustuslaillista käsittelyjärjestystä.

Vihriälä ei myöskään usko siihen, että euroalueesta kehitettäisiin nykyistä pienempi suljettu klubi, kuten Ranskan entinen presidentti Valery Giscard d’Estaing on esittänyt.

– Euroalueesta tuskin mitään maata tullaan heittämään väkisin pois.

Latvialle vihreää valoa

Virosta tuli euroalueen jäsen vuoden 2011 alussa ja Latvia on pyytänyt Euroopan komissiota arviomaan maan eurokelpoisuuden.

Vihriälä pitää Latvian liittymistä euroalueeseen ensi vuoden alussa on todennäköisenä.

Koko EU:n suurimpana haasteena hän näkee Britannian halun neuvotella jäsenyytensä ehdot uusiksi ja mahdollisen kansanäänestyksen unionista eroamiseksi.

– Britannian ero olisi hankala asia niin Suomelle, Ruotsille, Tanskalle kuin myös Saksalle, koska maa ajaa EU:ssa samansuuntaisia asioita kuin pohjoiset maat. (HäSa)

 

Asiasanat

Menot