fbpx
Uutiset

Euroopan mailla tiedossa pandemia-ajan kesäloma – Saksa poistamassa matkustusrajoituksia kesäkuussa ja Kreikka haluaa turisteja heinäkuusta alkaen

Barcelonassa pystyi menemään rannalle katsomaan auringonlaskua keskiviikkona. Kuva: epa08392283
Barcelonassa pystyi menemään rannalle katsomaan auringonlaskua keskiviikkona. Kuva: epa08392283

Saksa ei päästä asukkaitaan matkustamaan maailmalle ainakaan seuraavaan puoleentoista kuukauteen.

Hallitus päätti ennen vappua, että maailmanlaajuinen matkustuskielto pidetään voimassa ainakin 14. kesäkuuta saakka.

Se oli isku, vaikka kuinka yllätyksetön, paitsi saksalaisille matkanjärjestäjille myös maille, joiden turismi on riippuvainen etenkin saksalaisten matkaajien suuresta määrästä.

Esimerkiksi Itävalta ehti poistaa viime viikolla koronarajoitukset maan kolmesta suurimmasta hiihtokeskuksesta. Itävalta on myös ehdottanut turismin asteittaista elvyttämistä niin, että alkuvaiheessa saksalaiset pääsisivät rajan yli.

Suuri osa ensimmäisistä covid-19-tautiin sairastuneista Saksassa oli saanut tartunnan Ischglin hiihtokeskuksessa Itävallassa.

– Emme ole niin pitkällä taistelussa virusta vastaan ja pandemiassa, jotta voimme suositella huoletonta matkaamista. Ihmiset eivät pysty viettämään lomiaan niin kuin he tavallisesti tekevät täysillä rannoilla ja täysissä vuoristomajoissa, Saksan ulkoministeri Heiko Maas sanoi tiedotustilaisuudessa keskiviikkona Reutersin mukaan.

Saksan matkanjärjestäjien liitto kertoi menettäneensä yli 4,8 miljardia euroa huhtikuun loppuun mennessä. Liiton mukaan hallituksen päätös tarkoittaa, että koko turismisektori tarvitsee valtionapua.

Kroatia ehdottaa EU:hun “turistikäytäviä”

EU:ssa turismi vastaa kymmentä prosenttia unionissa tuotetuista tavaroista ja palveluista, ja monelle maalle se kuuluu pääelinkeinoihin.

Esimerkiksi Kreikassa turistit tuovat normaalisti töitä joka viidennelle asukkaalle. Viime vuonna maassa kävi 34 miljoonaa matkailijaa.

Kreikka toivookin pystyvänsä vastaanottamaan taas turisteja heinäkuusta alkaen. Ympäri vuoden toimivat hotellit avataan kesäkuun alussa. Korfulla hotelleja omistava Charalambos Voulgaris kuvaili Reutersille, että turismi on “meidän sukupolvemme suurimmassa kriisissä”.

Kroatian turismiministeri Gari Cappelli on ehdottanut EU-maiden välille erityisiä “turistikäytäviä”, joiden turvallisesta toteutuksesta vastaisivat epidemiologit. BBC:n mukaan Kroatiassa on harkittu tsekkiläisten päästämistä maahan lomille heinäkuussa ja elokuussa.

Ranskassa matkustusrajoitukset voimassa toistaiseksi

Ranskassa koronarajoituksia aiotaan höllentää 11. toukokuuta lähtien. Hallitus on kuitenkin viestittänyt, että matkustusrajoitukset pysyvät voimassa toistaiseksi. Yli sadan kilometrin matkat hyväksytään vain pakottavista perhe- ja työsyistä.

Tulevana kesänä rantalomailu lienee mahdollista vain rannan lähellä asuville. Belgiassa rannikkokaupunkien pormestarit aikovat päättää pian siitä, miten “pelastaa belgialaisten kesä”. Ranskassa rantojen avaaminen venyy vähintään kesäkuuhun, sama Espanjassa.

Espanjassa matkustaminen maan sisällä pysyy rajoitettuna ainakin kesäkuuhun.

Hotellit saavat kuitenkin avata ovensa 11. toukokuuta. Madridin hotellinomistajat kuitenkin ihmettelevät, miksi avata hotellit, jos asiakkaiden saapuminen paikalle on mahdotonta.

Menot