Uutiset

Euroopan neuvoston asiantuntijaryhmä patistaa Suomea puuttumaan lapsikauppaan entistä tiukemmin

Ihmiskaupan uhreiksi tunnistettujen määrä on yli kolminkertaistunut Suomessa vuodesta 2015
Perjantaina aamuyöllä Uramossa noin 45-vuotias nainen ajoi henkilöautoa päihtyneenä.

Ihmiskaupan uhriksi tunnistettujen määrä on enemmän kuin kolminkertaistunut Suomessa vuodesta 2015, kertoo Euroopan neuvoston ihmiskaupan vastaisen toiminnan asiantuntijaryhmän (Greta) raportti.

Luvut on ryhmälle toimittanut Ihmiskaupan uhrien auttamisjärjestelmä. Sen mukaan järjestelmään ohjattiin viime vuonna yhteensä 228 henkeä, joista 163 otettiin auttamisjärjestelmän asiakkaaksi. Vielä vuonna 2015 asiakkaaksi otettiin 52 ihmistä. Avun piiriin ohjattujen määrä on siis yli kolminkertaistunut vuodesta 2015.

Korkeaan asiakasmäärään vaikuttaa osaltaan vuonna 2015 alkanut laajamittainen maahantulo, mutta myös se, että viranomaiset ohjaavat epäiltyjä ihmiskaupan uhreja auttamisjärjestelmän piiriin entistä herkemmin.

Merkittävä osa uhreista on pakotettu prostituutioon tai heitä on hyväksikäytetty työvoimana esimerkiksi ravintola- ja siivousalalla. Myöskään pakkoavioliitot, rikollisuuteen pakottaminen ja elinkauppa eivät ole Suomessa täysin tavattomia ilmiöitä

 

Lapsikauppaa ei tunnisteta tarpeeksi hyvin

 

Vuosina 2006–2018 Suomessa on autettu ihmiskaupan uhrina 55:tä lasta. Moni tapaus jää kuitenkin Ihmiskaupan uhrien auttamisjärjestelmän ja Euroopan kriminaalipolitiikan instituutin maaliskuisen selvityksen mukaan tunnistamatta Suomessa.

–  Sitäkin tapahtuu, että ihmiskauppiaat lähettävät lapsia joihinkin maihin käyttääkseen heitä hyväkseen siellä. Enemmän kyse on Suomessa siitä, että ihmiskauppiaat saattavat houkutella näitä lapsia vastaanottokeskuksista ja että yksin liikkuvat lapset ovat alttiita hyväksikäytölle, Gretan sihteeristöön kuuluva Mats Lindberg kertoo STT:lle.

Lapsia esimerkiksi pakotetaan prostituutioon, internetin välityksellä tapahtuvaan hyväksikäyttöön tai rikollisuuteen.

–  Eri viranomaiset, jotka toimivat lasten kanssa, eivät välttämättä kommunikoi kovin hyvin keskenään, mikä johtuu myös tietoturvasta.

Suomen tulisi raportin mukaan muun muassa varmistaa lapsille turvallinen majoitus ja hyvä hoito. Puutteita on raportin mukaan myös siinä, miten viranomaiset osaavat toimia lasten kanssa.

 

Uusi hallitusohjelma saa kiitosta

 

Lindberg katsoo, että Antti Rinteen (sd.) johdolla sorvattu uunituore hallitusohjelma on askel oikeaan suuntaan.

Hallitusohjelmassa muun muassa puhutaan uuden lain kirjoittamisesta ihmiskaupan uhrien auttamiseksi. Laki turvaisi ohjelman mukaan kuntien mahdollisuuden auttaa uhreja. Lisäksi ohjelmassa esitetään ihmiskaupparikoksia tutkivan ryhmän perustamista ja erityisesti hyväksikäytön kohteeksi joutuneiden lasten auttamista ja uhrien asumispalvelujen parantamista.

–  Ihmiskauppa-asiat on mainittu siellä ihan kiitettävästi. Ainakin se näyttää hyvältä, Lindberg sanoo.

Päivän lehti

28.1.2020