fbpx
Uutiset

Euroopan suurin rakennustyömaa etenee ripeästi

Euroopan suurimman työmaan Fennovoiman rakentamisjohtaja Jouni Sipiläinen näyttää Pyhäjoen Hanhikivellä kohtaa, jonne on varattu paikka mahdolliselle toiselle ydinvoimalalle.

Viestintäjohtaja Maira Kettunen topputtelee: tehdään nyt tämä ensimmäinen.

Yli kaksikymmentä vuotta Venäjällä rakentamisprojekteissa ollut Sipiläinen ei hätkähdä ydinvoimalatyömaan suuruutta. Sipiläinen muistuttaa, että rakentaminen ei ole tähtitiedettä.

– Tämä tehdään palasissa ja suunnitelmien mukaan.

Ydinvoimalatyömaa poikkeaa Sipiläisen mukaan muusta rakentamisesta siinä, että dokumentointia on huomattavasti enemmän ja Säteilyturvakeskuksen tarkastukset vaativat aikaa.

PYHÄJOEN ydinvoimalatyömaa on tuoreen aluekatsauksen mukaan yksi harvoista talouden vetureista Äänekosken biotehtaan, Turun telakan ja lääketeollisuuden sekä Lapin matkailun lisäksi.

Pyhäjoen ydinvoimalaprojekti poikkeaa muista suuruudellaan. Arviolta seitsemän miljardin euron hanke on tällä hetkellä Suomen suurin rakennuskohde.

Ennen varsinaisen ydinvoimalaitoksen rakentamisen alkamista 2018 Hanhikivenniemellä rakennetaan noin 400–500 miljoonan euron edestä infrastruktuuria. Työmaalla työskentelee tällä hetkellä 50 yritystä ja 200 työntekijää. Enimmillään työntekijöitä on noin 4 000.

Rakennustyömaa on edennyt ripeästi parissa kuukaudessa. Joka puolella laajaa työmaa-aluetta rakennetaan teitä ja korotetaan laitosalueen tulevien majoitus-, apu- ja tukirakennusten pohjia. Ensi viikolla aloitetaan satama-alueen ruoppaus.

Ydinvoimala nousee 4,9 metriä, tiet 4,6 ja muut rakennukset 2–4 metriä merenpinnan yläpuolelle. Turvarajaa nostettiin Fukushiman onnettomuuden jälkeen metrillä.

Alueen viitasammakot siirretään ensi vuonna uuteen kotiin, keltakurjenmiekat siirrettiin viime keväänä ja viimeinen ympäristöaktivisti poistettiin majapuustaan muutama viikko sitten.

FENNOVOIMAN ydinvoimalan lisäksi Raahen seudulla on menossa muitakin investointeja. Mustavaaran kaivos suunnittelee Raaheen 200 miljoonan euron vanadiinitehdasta. SSAB:lla on yt-neuvotteluista huolimatta menossa 200 miljoonan euron investoinnit.

Rakenteilla tai suunnitteilla on tuulivoimainvestointeja 0,5–1 miljardin euron edestä. Tuulivoiman epävarmuutta tosin lisää syöttötariffeihin kaavaillut muutokset.

Raahen seudun yrityspalveluiden elinkeinojohtaja Risto Pietilän mukaan energiahankkeet ovat ensimmäinen kerta sitten 1960-luvun, kun seudulla on mahdollista monipuolistaa raskaan teollisuuden elinkeinorakennetta.

Voimalatyömaalla riittää Pietilän mukaan töitä yrityksille ja työvoimalle laajemmin.

Rauman kauppakamarin yhteyspäällikkö Johanna Huhtalan mukaan Eurajoelta tähyillään kiinnostuneina Pyhäjoelle. Satakunnassa on noin sata yritystä, jotka ovat olleet tai ovat mukana Olkiluoto 3. rakentamisessa. Jotkut yritykset ovat olleet mukana jo Olkiluoto 1. ja 2. teossa.

– Ydinvoimasektorilla arvostetaan kokemusta, Huhtala sanoo.

Huhtalan mukaan ydinvoimalan rakentamisvaiheen jälkeen tarvitaan muita yrityksiä, jotka ylläpitävät toimintoja, huolehtivat kunnossapidosta ja tekevät laitoshuoltoa.

Asiasanat

Menot