fbpx
Uutiset

Euroopan vaarallisin lähiö

Espanjan ongelmaslummissa El Principessä Ceutan itsehallintoalueella eletään jihadismin ja huumerikollisuuden varjossa.

Ceutassa Afrikan rannikolla sijaitseva El Principe on noin 12 000 ihmisen asuttama lähiö, jonka virallista asukaslukua ei tiedä kukaan. Suurin osa sen asukkaista elää laittomasti rakennetuissa taloissa, eikä alueella ole pystytty tekemään koskaan tarkkaa väestönlaskentaa. 

Osa on maassa laittomina siirtolaisina. Nuoret etsivät ratkaisua ongelmiinsa huumeista ja ääri-islamista.

– Totta kai voin antaa haastattelun. Jos tarvitset majoitusta, sekään ei ole ongelma, vastaa Mohamed Mustafa Madani, El Principessä työskentelevä asianajaja pyytäessäni häneltä haastattelua tätä juttua varten.

Vähän ennen saapumistani Ceutaan asianajajan puhelin mykistyy. Lopulta pitkän yrityksen jälkeen saan viestin, jossa hän sanoo ”pelkäävänsä leimautumista ja siksi peruvansa haastattelun”. 

Myöhemmin huomaan, ettei Mohamed Mustafa Madani ole ainoa.

Mutta aloitetaan alusta. Mikä tekee El Principestä paikan, jota espanjalaismedia kutsuu Euroopan vaarallisemmaksi lähiöksi? Tai mikä saa Mohamed Mustafa Madanin perumaan haastattelun leimautumisen pelossa?

Ei ole liioiteltua sanoa, että El Principe on slummi. Sitä on verrattu esimerkiksi Brasilian Rio de Janeiron faveloihin. El Principessä lukutaidottomuus on yleistä, ja suurin osa sen asukkaista on käynyt ainoastaan peruskoulun, jos sitäkään. Vuonna 2014 työttömyysprosentti oli yli 70. 

El Principe on Espanjan ainoa täysin muslimiväestöinen lähiö. Sen väestö koostuu enimmäkseen rajan takaa tulleiden marokkolaisten jälkeläisistä, joille Espanja antoi kansallisuuden 1980-luvulla. 

Marokosta Espanjaan virtaavat myös huumeet, ja El Principe on yksi Espanjan huumekaupan keskuksista. Lähiöstä on tullut myös espanjalaisen jihadismin epävirallinen pääkaupunki. Viime vuosien aikana poliisi on tehnyt lähiöön lukuisia terrorismiratsioita. 

Koko Espanjassa tehtiin viime vuoden aikana yli 90 jihadismiin liittyvää pidätystä, mikä on uusi ennätys. 

– Älä ota kuvaa. Kirjoittakaa jotain hyvää, emme ole kaikki terroristeja, ihmiset huutavat, kun kävelemme kuvaajan kanssa El Principen kaduilla. 

Tänne ei haluta toimittajia, se selviää viimeistään siinä vaiheessa, kun ohikulkeva mies heittää meitä kivellä. 

Jihadistipidätysten jälkeen media käänsi koko Espanjan katseen El Principeen. 

– Toimittajat tulivat tänne ja kirjoittivat mitä halusivat. He eivät kunnioittaneet meitä ollenkaan, sanoo koko elämänsä El Principessä asunut Maria Mohamed, 82.

Olemme tulleet tapaamaan Maria Mohamedia, sillä hänen poikansa on El Principen naapuriyhdistyksen puheenjohtaja Kamal Mohamed. 

– El Principessä asuu kunnon ihmisiä. Täällä on pari narkomaania, joita nimitetään mediassa jihadisteiksi. Voin kertoa, että nämä ihmiset eivät ole ikinä käyneet moskeijassa. Nyt he ovat vain keksineet uuden hullutuksen ääri-islamista, Maria Mohamed tuhahtaa. 

Hän viittaa niihin kymmeniin nuoriin, joita on poliisin mukaan haettu El Principestä taistelemaan Irakiin ja Syyriaan Isisin riveihin viime vuosina.

Pian odottamamme 

Kamal Mohamed saapuu paikalle. Hän on kyllästynyt eikä äitinsä tapaan vähättele El Principen ongelmia.

– Ymmärrän, että ihmisiä turhauttavat jihadistisyytökset. Mutta heidän pitäisi osata käyttäytyä myös toimittajia kohtaan, Kamal Mohamed sanoo, kun kerron hänelle kivitysvälikohtauksesta.

Kun Kamal Mohamed esittelee minulle ja kuvaajalle lähiötä, ihmiset jatkavat vihaisten kommenttien huutamista.

– Täällä ongelmat ovat niin syvällä. Joskus tuntuu, että auttaminen on mahdotonta.

Hän tuntee myös jihadisteiksi rekrytoituja nuoria.

– He kaikki ovat olleet työttömiä. Osalla on ollut jopa perhe, muttei muuta valoa elämässä. 

– Täällä ei ole puistoja tai kauniita paikkoja viettää vapaa-aikaa. Ainoastaan pimeitä kujia ja huonosti rakennettuja taloja. Pelkästään se ruokkii rikollisuutta, sanoo vuosikausia El Principen uudelleenrakennusta vaatinut Kamal Mohamed.

– Tänne ei voi tilata pizzakuskia eikä postikaan kulje kunnolla. Ei kukaan uskalla tulla tänne.

Siksi kolmen lapsen isä ei enää asu El Principessä.

– En halua lasteni kasvavan tässä ympäristössä. Esimerkiksi Ceutasta on vaikea saada töitä, jos sanoo olevansa kotoisin El Principestä. 

Samoilla linjoilla on lahden toisella puolella, Algecirasissa, asuva Kamalin sisko Isma Mohammed, joka on tullut perheensä luokse vierailulle. 

– Nykyään kerron aina olevani principeläinen. Ihmisten ilmeet ovat näkemisen arvoisia, sillä olen heidän mielestään liian normaali ollakseni täältä. 

Isma Mohamed on itse joutunut El Principessä asuessaan todistamaan väkivaltaa, kuten ampumisvälikohtauksia kadulla.

– Kukaan ei uskalla puhua poliisille mitään, koska kaikki pelkäävät kostoa. Siksi syyllisiä ei aina saada kiinni ja ongelmat jatkuvat.

Seuraavana päivänä Ceutan paikallislehdissä on uutinen: nuori mies on teloitettu päähän ampumalla. Murha on tapahtunut El Principen pääkadulla, ja sille on lukuisia silminnäkijöitä. 

Lehdet kertovat, että uhri ja ampuja kuuluvat kilpaileviin huumejengeihin. Niitä El Principessä riittää.

Uhri ei ole kuollut heti, vaan ambulanssia ja poliisia on jouduttu odottamaan useita tunteja. Paikalliset asukkaat ovat raivoissaan. Poliisikin on raivoissaan, sillä lähiön asukkaat eivät ole halunneet antaa poliisille lausuntoja. 

Seuraavana päivänä ei kadulla näy ampumisesta jälkeäkään, ainoastaan epätavallisen paljon poliiseja.

Normaalisti El Principe on paikka, jonne virkavalta ei eksy ilman syytä. Täällä partioi ainoastaan lähiöpoliisi, jonka tehtävä on symbolinen.

– Olemme täällä kymmenestä kolmeen, kertoo Angel Ruiz, yksi alueen neljästä lähiöpoliisista vetäessään luotiliivejä päälleen.

Lähiöpoliisi valvoo aamuisin lasten koulumatkaa ja auttaa El Principen asukkaita esimerkiksi lomakkeiden täyttämisessä. Protokollan mukaan vakavien rikosten sattuessa on odotettava apua muualta. 

– Lähes aina ampumiset sattuvat illalla, kun me emme enää ole paikalla. Edes ambulanssia ei voida yleensä lähettää ilman, että mukana on rynnäkkövarusteisiin pukeutunut erikoisyksikkö, Ruiz toteaa.

Lähiöpoliisit tuntevat nimeltä huumekauppiaat. Jihadistipidätyksetkään eivät tulleet heille yllätyksenä.

– Täällä on aina ollut pääasiassa maltillisia muslimeja. Viime aikoina kuitenkin naisten koko kasvot peittävä huivi ja miesten pitkät parrat ja valkoiset asut ovat lisääntyneet, Ruiz sanoo.

Hän muistuttaa, ettei toisaalta pelkkä ulkonäön muuttuminen kerro radikalisoitumisesta.

El Principessä Sidi Embarek -nimisen moskeijan pihalla valkoisiin pukeutuneet miehet odottavat rukoushetken alkamista. 

Sitä ennen moskeijan yhteydessä sijaitsevan avustusjärjestön johtaja Mustafa Abdelkader Mohamedilla on kuitenkin aikaa puhua toimittajille. 

– Terrorismilla ei ole mitään tekemistä islamin tai meidän moskeijamme kanssa, Abdelkader Mohamed sanoo. 

– Jos huomaamme jotain radikalisoitumiseen viittaavaa, moskeijaan ei ole enää asiaa.

Hän vie meidät moskeijan alapuolella sijaitsevaan varastoon, joka on täynnä ruokatarvikkeita.

– Annamme paikallisille perheille ruoka-apua, Abdelkader Mohamed selittää.

Espanjan sisäministeriön tutkimusten mukaan El Principessä toimii todistetusti kuitenkin myös moskeijoita, joiden kautta jihadisteja rekrytoidaan. Koko Ceutassa virallisia, rekisteröityjä moskeijoita on 32. Lisäksi alueella toimii ainakin 20 islamilaista yhdyskuntaa, jotka on rekisteröity järjestöiksi.

Sisäministeriön tutkimuksen mukaan El Principessä on jo vuosikaudet sijainnut useita Al Qaedan terroristisoluja. Lähiön asukkaita on rekrytoitu taistelijoiksi Syyriaan ja Irakiin Al Qaedan ja Islamilainen valtio -terrorijärjestön riveihin. 

Poliisi pitää mahdollisena, että espanjalaisjihadistit ovat osallistuneet myös itsemurhaiskuihin. Osa taistelijoista on pystytty jäljittämään Syyriaan tai Turkkiin.

Ääri-islamia vuosia Ceutassa tutkineen sosiologi Carlos Rontomen mukaan jihadistien rekrytoijat tulevat usein Marokosta ja käyttävät apunaan internetiä.

– Siksi heidän kiinnisaamisensa on nykyään entistä vaikeampaa, koska internetissä kuka tahansa voi esiintyä väärällä nimellä.

Rontome ei kuitenkaan usko, että El Principestä rekrytoidut jihadistit olisivat suureksi vaaraksi Espanjan tai Euroopan turvallisuudelle.

– Heidät viedään rivitaistelijoiksi Syyriaan. Suurin osa on nuoria, kouluttamattomia miehiä, joilla ei ole kapasiteettia suunnitella tai toteuttaa iskuja Euroopassa.

 

Menot