fbpx
Uutiset

Eurooppa-päivää juhlistetaan Helsingissä, mutta myös maakunnissa – Pomppulinnan lisäksi tarjolla tietoa, mitä EU-hankkeilla on saatu aikaan

Eurooppa-päivä on Euroopan rauhan ja yhtenäisyyden päivä, jota vietetään aina 9.5. Robert Schumanin julistuksen vuosipäivänä.
Tänään vietetään Eurooppa-päivää. Robert Schumanin ehdotusta pidetään nykyisen Euroopan unionin alkuna, ja 9.5. on Schumanin julistuksen vuosipäivä. Kuva: Arto Tulima
Tänään vietetään Eurooppa-päivää. Robert Schumanin ehdotusta pidetään nykyisen Euroopan unionin alkuna, ja 9.5. on Schumanin julistuksen vuosipäivä. Kuva: Arto Tulima

Euroopan komission Suomen edustuston mukaan Eurooppa-päivää vietetään tänään Helsingissä sekä ainakin Kajaanissa, Seinäjoella, Tampereella ja Kankaanpäässä.

Hämeenlinnassa Eurooppa-päivää juhlistetaan ainakin Oodi Ilolle -konsertissa, josta voit lukea lisää tästä linkistä.

Eurooppa-päivä on Euroopan rauhan ja yhtenäisyyden päivä, jota vietetään aina 9.5. Schumanin julistuksen vuosipäivänä. Ranskan ulkoministeri Robert
Schuman ehdotti Pariisissa vuonna 1950 pitämässään puheessa Euroopalle uudenlaista poliittista yhteistyötä, joka tekisi Euroopan kansakuntien väliset sodat mahdottomiksi.

Ulkoministeriön Eurooppatiedotuksen mukaan Eurooppa-päivää juhlistetaan tänä vuonna Helsingissä näyttävämmin kuin koskaan. Kampin Narinkkatorilla on ohjelmaa koko päivän kello 9–21.

Narinkkatorin telttakylästä löytyy niin pomppulinna, hattaraa, kasvo- ja kynsimaalausta, hernesoppaa kuin tietysti ilmapalloja. Juhlapäivän aikana päälavalla on järjestäjien mukaan luvassa muun muassa mielenkiintoisia keskusteluja, musiikkia, laulua ja Ylen suuri vaalipaneeli.

“Pirkanmaa on aktiivinen maakunta osana alueiden Eurooppaa”

Eurooppaa juhlistetaan myös maakunnissa. Pirkanmaan liitto korostaa, että Pirkanmaa on aktiivinen maakunta osana alueiden Eurooppaa. Liitto toivottaa tervetulleeksi eurooppalaisena juhlapäivänä museokeskus Vapriikkiin.

Vapriikissa nähdään muun muassa hankkeiden minimessut eli mitä EU-rahoituksella on saatu aikaan. 30 pirkanmaalaista hanketta esittelee tuloksiaan kello 10–17.

Tampereen kaupunki rohkaisee puolestaan kaikkia kaupunkilaisia kokemaan kansainvälisiä kulttuurielämyksiä, tutustumaan uusiin näkökulmiin ja vaikuttamaan Tampereen ja Pirkanmaan kulttuuripääkaupunkihakuun.

Varsinais-Suomessa Eurooppa-päivän kansalaistapahtuma järjestetään Mynämäellä kello 12–15.30. Paikkana on Saaren kartanon residenssin yhteisöllinen tila Saareke.

Ohjelmassa kerrotaan Suomen EU-puheenjohtajuuskaudesta. Heinäkuun alussa alkaa Suomen puolivuotiskausi EU:n puheenjohtajamaana. Paneelikeskustelussa pohditaan alueiden EU:ta eli miten vaikuttaa alueiden kehitykseen.

EU:n toimielimet avaavat ovensa yleisölle Eurooppa-päivän kunniaksi toukokuun alussa Brysselissä ja Strasbourgissa.

Robert Schumanin ajatuksena oli luoda eurooppalainen elin, joka hallinnoisi yhteisesti hiilen ja teräksen tuotantoa. Tällaisen elimen perustamista koskeva sopimus allekirjoitettiin vajaa vuosi myöhemmin. Schumanin ehdotusta pidetään nykyisen Euroopan unionin alkuna.

Eurovaalit järjestetään Suomessa sunnuntaina 26. toukokuuta. Ennakkoäänestys alkaa ensi keskiviikkona. Ennakkoäänestys järjestetään kotimaassa 15.–21.5. ja ulkomailla 15.–18.5.

Menot