Kolumnit Uutiset

Eurooppalaiset perusarvot koetuksella

Kun parlamentin puhemies Boris Jeltsin nousi tankin päälle Moskovassa ja julisti Neuvostoliiton hajonneeksi, puhuttiin innostuneesti läntisten, demokraattisten arvojen voittokulutusta.

Harva, jos kukaan ennakoi, mitä tuleman pitää.

Kehitys Venäjällä kulkee nyt demokratian kannalta takaperoiseen suuntaan. Yhdysvaltain politiikassa vapaus, veljeys ja tasa-arvo eivät välttämättä ole johtavia ajatuksia, kun Valkoista taloa hallitsee Donald Trump. Myös EU-maissa käyvät muutoksen tuulet.

Puolan uusi hallituspuolue Laki ja oikeus on viime vuoden vaalien jälkeen puuttunut median kirjoitteluun ja rajoittanut perustuslakituomioistuimen toimintaa. Puolue on toki vaaleilla valittu, mutta demokratiaan ei kuulu yhden puolueen tyrannia ja opposition äänen tukahduttaminen.

Samaa kehityspolkua kulkee Unkari. Pääpuolue Fidezin johtama hallitus murentaa järjestelmällisesti demokratian periaatteita. Kansalaistoimintaa ja ihmisoikeusjärjestöjä mustamaalataan hallituksen liekanarussa olevissa julkaisuissa.

Oikeistopopulistinen puhuri ei käy vain entisessä itäblokissa. Poliittisen suosion painopiste on heilahtanut niin Itävallassa, Hollannissa, Italiassa, Saksassa kuin Ranskassakin. Lähes kaikissa edellä mainituissa maissa käydään lähiaikoina merkittäviä vaaleja eurooppalaisista arvoista ja integraatiosta.

Kansanvalta, ihmisoikeudet, tasa-arvo ja hallintovallasta riippumaton oikeuslaitos, julistettiin jo yli 250 vuotta sitten Ranskan vallankumouksessa hallinnon ohjenuoraksi.

Nyt ainakin osa näistä arvoista haastetaan demokratian kehdossa, kun oikeistopopulistien johtaja Marine Le Pen asettuu ehdolle presidentinvaaleissa. Hänen puolueensa sai jo aluevaaleissa 27 prosentin kannatukset.

Oma lukunsa on sitten Britannia, joka lähti ovet paukkuen Euroopan unionista. Taustalla muhivat ne samat oikeistopopulistiset ajatukset, joiden käyttövoima tulee maahanmuuton vastustamisesta ja nationalismista sekä lupauksista, joiden toteuttamisessa ei välttämättä ole realismia.

Suomikaan ei ole kokonaan kehityksestä paitsi. Persuja ei kuitenkaan pidä rinnastaa oikeistopopulisteihin, jotka ovat avoimen rasistisia. Timo Soini on pitänyt kirjavan joukkonsa hyvin kurissa muutamia ylilyöntejä lukuun ottamatta.

Eri asia on, jos äärilaidan miehet astuvat vallankahvaan Timon jälkeen.

Päivän lehti

27.10.2020

Fingerpori

comic