fbpx
Uutiset

Europarlamentissa on käytettävä kasvosuojainta

Komission elpymisrahastoesitystä kuunneltiin Brysselissä maskit kasvoilla, etäisyyden päässä toisistaan. Suomen eduskunnalla on tarjota suojaimia, jos kansanedustajat haluavat niitä käyttää.
Komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen vieraili europarlamentissa Brysselissä esittelemässä EU:n elvytysrahasto- ja budjettiesitykset. Kuva: epa08446948
Komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen vieraili europarlamentissa Brysselissä esittelemässä EU:n elvytysrahasto- ja budjettiesitykset. Kuva: epa08446948

Euroopan parlamentin rakennuksissa on voimassa velvoittava sääntö pitää kasvosuojainta.

Tämän vuoksi esimerkiksi europarlamentaarikkojen pitää täysistunnoissa istua maskit kasvoillaan. Näin istuntosalissa toimittiin myös keskiviikkona, kun Brysselissä esiteltiin EU-komission esitys unionin yhteisestä elpymisrahastosta.

Maskisääntö koskee europarlamentin yleisiä tiloja.

– Tällä järjestelyllä on haluttu varmistaa, että europarlamentin lainsäädäntötyö jatkuu, Euroopan parlamentin Suomen toimistosta kerrotaan.

Europarlamentin tiloissa istutaan korona-aikaan väljemmin kuin tavallisesti. Käytössä on normaalin istuntosalin lisäksi myös toinen sali, jossa mepit voivat seurata täysistuntoa.

Suuri osa europarlamentaarikoista on yhä kotimaissaan etätöissä. Esimerkiksi valiokuntien kokouksia on pidetty nyt poikkeusaikaan etäkokouksina.

Joidenkin maiden europarlamentaarikkoja on ollut karanteenissa viime kuukausina koronaepäilyn vuoksi, mutta parlamentin Suomen toimistolle ei ole kantautunut tarkkaa tietoa siitä, onko meppejä tartunnan saaneiden joukossa.

Suomessa eduskunnan täysistuntotyön toimintatapoja on muutettu europarlamentin lailla niin, että salissa on samanaikaisesti paikalla vähemmän kansanedustajia kuin tavallisesti.

Myös esimerkiksi opastetut vierailut ja kansalaisinfot eduskunnan tiloissa ovat toistaiseksi jäissä.

Pääsihteeri Maija-Leena Paavolan mukaan eduskunnassa on tarjolla suojaimia, jos kansanedustajat haluavat niitä käyttää.

Koronakriisin aikana edustajilta on tullut muutama tiedustelu maskien saatavuudesta eduskunnassa.

Lisäksi suojaimia on Arkadianmäellä lentomatkustajien varalle.

Menot