fbpx
Uutiset

Eurovaalien ennakkoäänestys päättyi ja 21 prosenttia on käynyt uurnilla – äänestys oli selvästi vilkkaampaa kuin viimeksi

Eurovaalien ennakkoäänestys on ollut Suomessa selvästi vilkkaampaa kuin viisi vuotta sitten. Arkistokuva. Kuva: JUKKA VUOKOLA
Eurovaalien ennakkoäänestys on ollut Suomessa selvästi vilkkaampaa kuin viisi vuotta sitten. Arkistokuva. Kuva: JUKKA VUOKOLA

Eurovaaleissa ennakkoon äänesti 21 prosenttia äänioikeutetuista, mikä oli selvästi enemmän kuin viime eurovaaleissa viisi vuotta sitten.

Vuoden 2014 vaaleissa ennakkoon äänesti 17,4 prosenttia äänioikeutetuista.

Ennakkoäänestys päättyi tiistaina kello 20. Ennakkoon äänestäneiden määrä oli lopulta yli 896 000.

Ennakkoäänistä ei voi vetää suoraa johtopäätöstä siihen, että äänestysprosentti nousee. Ennakkoäänestyksen suosio on noussut koko ajan, joten nousu voi johtua siitäkin.

Eurovaalien äänestysprosentti oli viisi vuotta sitten Suomessa lopulta 41 prosenttia.

Aktiivisinta ennakkoäänestys on ollut tällä kertaa Helsingin, Lapin, Pirkanmaan ja Varsinais-Suomen vaalipiireissä. Aktiivisin vaalipiiri oli Helsingin vaalipiiri 25 prosentin aktiivisuudella.

Pirkanmaalla ja Lapissa yllettiin hieman yli 22 prosenttiin ja Varsinais-Suomessa 21,9 prosenttia kävi jo uurnilla.

Edellä mainittujen vaalipiirien lisäksi yli 20 prosentin yllettiin myös Satakunnassa, Hämeessä, Uudellamaalla ja Keski-Suomessa.

Ahvenanmaalla ennakkoäänestys oli laiskinta, 12,7 prosenttia. Vaasan vaalipiirin ennakkoäänestysprosentti oli toisiksi pienin, 18,3 prosenttia.

Varsinainen vaalipäivä on sunnuntai 26. toukokuuta.

Eurovaalien suosio on selvästi laimeampaa kuin esimerkiksi eduskuntavaalien. Huhtikuun eduskuntavaaleissa ennakkoon äänesti yli 1,5 miljoonaa suomalaista, mikä oli 36,6 prosenttia äänioikeutetuista.

Eduskuntavaalien lopullinen äänestysprosentti oli 72,1 prosenttia.

EU-vaaleissa yhteensä yli 400 miljoonaa äänioikeutettuja ratkaisee, ketkä ovat mukana tekemässä unionin päätöksiä ja minkälaisten arvojen pohjalta päätöksiä tehdään.

Noin 42 prosenttia äänioikeutetuista kävi EU:ssa äänestämässä vuoden 2014 eurovaaleissa. Äänestysprosentti on ollut laskussa viime vuosikymmenet.

Laiskinta äänestäminen oli Slovakiassa, jossa vain noin 13 prosenttia äänesti. Sen sijaan Belgiassa ja Luxemburgissa äänestysprosentit ovat kohonneet aiemmin yli 80 prosenttiin.

Menot