fbpx
Uutiset

Eurovaalien tulos enteilee parlamentissa tilannetta, jota ei ole aiemmin nähty – Mullistuksen keskellä EK huutaa yhtenäisyyttä

Euroopan parlamentin viimeisimmän tulosennusteen mukaan keskustaoikeistolainen EPP ja sosiaalidemokraattien S&D menettävät enemmistönsä ensimmäistä kertaa Euroopan parlamentista. Muutoksesta huolimatta Elinkeinoelämän keskusliitto EK haluaa, että Euroopan unioni näyttäytyisi ulospäin mahdollisimman vahvana.
Elinkeinoelämän keskusliiton EK:n toimitusjohtajan Jyri Häkämiehen mukaan Suomen etu on, että Euroopan unioni on mahdollisimman vahva. Kuva: Kimmo Brandt / arkisto
Elinkeinoelämän keskusliiton EK:n toimitusjohtajan Jyri Häkämiehen mukaan Suomen etu on, että Euroopan unioni on mahdollisimman vahva. Kuva: Kimmo Brandt / arkisto

Brysselissä päämajaansa pitävän valtavan hallintokoneiston pitäisi ottaa katse palloon, arvioi Elinkeinoelämän keskusliitto EK.

Keskiviikkona julkistamissaan Euroopan parlamenttivaalitoiveissaan Suomen elinkeinoelämän edunvalvontajärjestön viesti on tiivistetysti se, että EU:n pitäisi yksinkertaisesti keskittyä sen perusasioihin.

Näitä ovat esimerkiksi se, miten sisämarkkinat toimivat sekä se, millaista kauppa- ja ilmastopolitiikkaa EU:ssa tehdään.

Näissä perusasioissa unionin pitäisi myös näyttäytyä ulospäin mahdollisimman yhtenäisenä. Tämä helpottaa unionia ylläpitämään omaa asemaansa maailmantaloudessa Kiinan ja Yhdysvaltojen rinnalla.

Vahva EU on siis EK:n mielestä hyvä Suomelle.

EK:n toimitusjohtaja Jyri Häkämies arvioi, että Suomi voi käyttää omaa, heinäkuussa alkavaa kauttaan EU-puheenjohtajamaana siihen, että maa toimisi kokoavana voimana.

– Meidän tulee käyttää kaikki ja voima tämän yhtenäisyyden rakentamiseen, sanoi Häkämies toimittajille keskiviikkona Helsingissä.

Entistä suurempi hajoaminen

EU:ssa yhtenäisyyden ylläpito on tämänhetkisessä valossa helpommin sanottu kuin tehty.

Vuonna 2016 alkanut Britannian EU-ero eli brexit on vielä tälläkin hetkellä auki. Lisäksi puoluekentän hajanaisuus on Euroopan parlamentissa entistä laajempaa.

Parlamentin huhtikuussa julkaiseman vaalien tulosennusteen mukaan parlamentissa tulee käymään ensimmäistä kertaa niin, ettei keskustaoikeistolainen EPP ja sosiaalidemokraattinen S&D-ryhmä tule saamaan vaalien jälkeen yli puolta parlamentin 751 paikasta haltuunsa.

– Tulee entistä hajanaisempi Euroopan parlamentti, arvioi EK:n johtava asiantuntija Janica Ylikarjula.

Tämä johtaa siihen, että parlamentissa poliittiset päätökset pitää neuvotella entistä laajemmin eri puolueiden välillä.

Lisäksi tällä hetkellä näyttää siltä, että kansallismieliset puolueet eri maissa ovat nostamassa kannatustaan. Kansalliset ryhmittymät ovat myös ryhmittymässä vaalien alla uudeksi ryhmäksi.

EK:n Brysselin-toimiston johtaja Taneli Lahti arvioi, että jatkossa EU-kriittiset tulevat muodostamaan parlamentista noin kolmasosan.

Toistaiseksi hänestä on epäselvää se, millaisen kannan EU-kriittiset ottavat unionin toiminnan peruskysymyksiin.

– Vaikea sanoa. Se yksi kolmasosa, joka on kriittisellä agendalla liikkeellä, ei ole vielä oikein tehnyt selväksi, miten he haluavat sisämarkkinoiden toimivan, hän sanoo.

Ylikarjula arvioi, että kansallismieliset ryhmät voivat jäsentyä tiettyjen aiheiden taakse. Yksi näistä aiheista on maahanmuutto.

Arvio: perussuomalaisille kolmas paikka

Euroopan parlamenttivaalit käydään Suomessa sunnuntaina 26. toukokuuta. Parlamentin pitäisi kesän aikana järjestäytyä, ja syksyllä pitäisi uuden komissionkin olla nimitettynä.

Ylikarjulan mukaan arvioidaan myös, että nykyisistä parlamentaarikoista suuri osa menee eri syistä vaihtoon.

Suomen eduskuntavaalituloksen perusteella laskettu arvio on, että perussuomalaiset ja Sdp saisivat molemmat yhden lisäpaikan parlamenttiin. Myös vihreiden paikkamäärä olisi kaksi.

Keskustan ja kokoomuksen paikkamäärät päinvastoin laskevat.

Menot