Uutiset

Eurovaalit eivät tietämätöntä innosta

Euroopan parlamentin päätökset ovat niin kaukana pienestä kansalaisesta, että tulee pohtineeksi onko oikeastaan järkeä euroedustajia kansanvaaleilla edes valita. Olisiko järkevämpää, että meidän valitsemamme kansanedustajat valitsisivat europarlamentikot?

Euroopan päätöksenteko lentää niin korkealla, ettei tavallinen pulliainen pysy perässä, vaikka kuinka yrittäisi. Sitä vastoin kansanedustajien on jo pakon sanelemana oltava jollain tavalla perillä europarlamentin käsittelyssä olevista sekasotkuista, tai ainakin pitäisi olla.

Kansalaisilla on jonkinlainen tolkku maan politiikasta sentään, ja jos kansanedustajat valitsevat europarlamenttiin omien näkemystensä mukaiset edustajat niin hyvä. Kansalaisen ääni ja demokratia on näinkin turvattu ja ainakin paremmin kuin nyt.

Eihän se ole demokratiaa, että vain 30 prosentin ääni tulee kuulluiksi ja päättävät myös hiljaisten 70 prosentin puolesta. Eikö meistä jokainen antaisi valtuudet mieluummin kansanedustajille kuin näille 30 prosentille, jotka ne nyt valitsevat. Kauaksi etääntyneellä päätöksenteolla hiljennettyä kansaa on turha alhaisesta äänestysinnosta syyttää.

Jos vain 30 prosenttia kansasta valitsee edustajat, voi vääristymä koitua kohtalokkaaksikin, yhden asian liikkeet ja kaiken maailman julkkikset, jotka hinkuvat vain julkisuutta ja joilla ei ole tarvittavaa näkemystä ja tietoa, voivat pahimmassa tapauksessa päästä pyörittämään koko balettia. 30 prosentin äänestysinnolla koko demokratia tulee naurettavaksi.

Minä ainakin mieluummin antaisin ääneni kuulua valitsemani kansanedustajan ja eduskunnan kautta, koska en ole lähellekään perillä eurooppalaisesta politiikasta. Luotan valitsemaani kansanedustajaan ja koko eduskuntaan kuin vuoreen, jotta he parhaat edustajat europarlamenttiinkin valitsisivat.

Seuraavat vaalit näyttävät, onko tämän hetkisessä systeemissä todellakaan mitään järkeä.

Leo Roivainen

Hattula

Mainos