fbpx
Kolumnit Uutiset

Eutanasia pitäisi sallia Suomessa

Toivottavasti vihdoin syntyy asiallinen keskustelu, kun huomenna tiistaina julkaistaan kansalaisaloite eutanasian eli kuolinavun sallimiseksi. Ainakin tällä kertaa aloitteen takana on arvovaltainen joukko älykköjä puoluekentän eri puolilta, joten hanketta ei voi leimata minkään yksittäisen ryhmän aatteeksi.

Suomen tietotoimiston mukaan eutanasian eli kuolinavun sallimista ajavat Esko Seppänen, Iiro Viinanen, Ilkka Taipale, Osmo Soininvaara ja Henrik Lax. He ovat keränneet aloitteensa taakse 74 kannattajaa, jotka edustavat tiedeyhteisöä sekä kulttuuri- ja talouselämää. Arvostettua väkeä yli puoluerajojen.

Mielestäni kuolinapu on yksinomaan armeliasta, kun onnettomuuden tai sairauden takia valtavat kivut piinaavat eikä paranemisesta ole toivoa. Minusta kitumisessa ei ole mitään järkeä. Läheisille kitumisen seuraaminen on tuskallista, kituvan kärsimyksistä puhumattakaan.

Minä luokittelen sietämättömäksi kivuksi myös henkisen tuskan. Olen lohduttomana seurannut vanhuksia, jotka viimeiset vuotensa vain odottavat ”pääsevänsä pois” kuten he itse asian ilmaisevat. Kun elämästä on jo kaikki iloa tuottava karsiutunut eikä toivoa paremmasta ole, ihmisen täytyy saada itse päättää lähdön hetki. Pelkkä oleminen ei minulle ole elämistä.

Lähtö voi olla kaunis, kun sen saa itse päättää. Voi hyvästellä rakkaansa ja nukkua rauhassa ja turvallisesti pois. Sen sijaan nyt moni joutuu kuolemaan yksin vuoteensa vankina. Kun hetkeä ei voi tietää, kukaan ei ole pitämässä kädestä, kukaan ei ole läsnä.

Eutanasia vaatii toki tiukat säännöt. Kenenkään ei tule pelätä, että kuolemasta päättää joku muu kuin kuoleva itse. Kokemusta näistä pelisäännöistä löytyy esimerkiksi sellaisista kuolinavun sallivista sivistysvaltioista kuin Belgia, Hollanti ja Luxemburg.

Olisi hyvä, että tämänkin asian voisi määrätä hoitotahdossa. Hoitotahdon tekemistä suosittelen kaikille aikuisille iästä riippumatta. Ei sitten tarvitse omaisten pähkäillä päätösten kanssa, jos itse esimerkiksi tajuttomuuden takia ei voi tahtoaan ilmaista.

Kansalaisaloitteeseen vaaditaan 50 000 allekirjoitusta, jotta se etenisi eduskunnan käsiteltäväksi. Uskon, että tällä kertaa asia etenee, vaikka Lääkäriliitto vastustaa. Uusimpien tutkimusten mukaan iso osa lääkäreistä kuitenkin kannattaa eutanasian sallimista, vaikka sen tekemiseen ei suostukaan kuin viidennes.

Minä allekirjoitan kansalaisaloitteen varmasti.

Menot