Uutiset

Eva avaa taas tasaverokeskustelua

Elinkeinoelämän valtuuskunnan Evan ekonomisti Martti Nyberg esittää tiistaina julkaistussa raportissa 29 prosentin tasaveroa nykyisen tuloveron tilalle. Pienimmät eli alle 7 000 euron tulot olisivat mallissa kaikille verovapaita. Nyberg tai Eva eivät ole asialla ensimmäistä kertaa – eivätkä myöskään viimeistä. Tasaveroon palataan vielä monta kertaa ennen kuin se toteutuu, jos on koskaan toteutuakseen.

Viime vuoden kesäkuisesta Evan esitystä on jonkin verran viilattu, mutta perusidea on sama.

Molemmissa malleissa palkansaajien käteen jäisi nykyistä isompi kokonaispotti ja valtion verotuloihin syntyvä aukko katettaisiin yrityksiltä kerättävillä veroilla.

Evan puheenjohtaja Sixten Korkman korostaa, ettei Eva ota kantaa tasaveron puolesta tai aja Nybergin mallia, vaan haluaa edistää vain keskustelua.

Korkmanin varovaisuuden takana on se, että hän tietää tasaveron eduskuntavaalien lähestyessä poliittisesti polttavan kuumaksi perunaksi.

Eva avaa taas kerran tasaverokeskustelua, joka on melkeinpä tuomittu tukahtumaan mahdottomuuteensa. Uusimmassakin ehdotuksessa korostetaan lisäselvitysten ja pitkien siirtymäaikojen tarvetta.

Valtiovarainministeri Eero Heinäluoman (sd.) on tunnettu tasaveron kiivaana vastustajana. Heinäluoman peruste on vedenpitävä ainakin hänen omien joukkojensa edessä: tasavero suosisi suurituloisia. Sitä on paha kiistää.

Evan tasaveroehdotus saanee suopeimman vastaanoton kokoomuksesta, mutta ei siitäkään suunnasta läheskään varauksetonta tukea.

Tasavero olisi Evan Martti Nybergin mielestä yksinkertaisempi ja oikeudenmukaisempi kuin nykyinen progressiivinen tuloverotus. Lisäksi se arvioiden mukaan kiihdyttäisi merkittävästi talouskasvua.

Evan tarkoitus on hyvä: keskustelun herättäminen, mutta on kokonaan toinen juttu, toteutuuko edes se. Nykyisestä verojärjestelmästä ei hevin luovuta, ei edes sen ilmiselvien puutteiden ajamana.

Suomi on kireän verotuksen ja huippukireän, lähes rangaistusluonteisen marginaaliveron maa. Palkkaverotuksen keventäminen ja yksinkertaistaminen on oikea päämäärä. On lisäksi luontevaa siirtää verotuksen painopistettä kulutuksen verottamiseen. Vaikea kysymys kuuluu: miten kaikki tehdään oikeudenmukaisesti, verovaroin ylläpidettyjä palveluja vaarantamatta ja silti vahvaa talouskasvua ja kilpailukykyä edistäen?

Evan tuoreimmassa raportissa ei ole unohdettu pienituloisiakaan. 7 000 euron veroton vuosituloraja koskee noin puolta miljoonaa suomalaista, mutta juuri sen yläpuolella on myös paljon väkeä. Tasaverokaan ei voi olla sellainen viisastenkivi, ettei se rokottaisi ketään. Varmaa on vain se, ettei kukaan halua olla tulorajan väärällä puolella.

Evan raportissa lupaillaan, että ”verotus kevenisi kaikissa tuloluokissa, mutta etenkin pieni- ja suurituloisilla”. Lupaus on melkein liian hyvä ollakseen totta.

Päivän lehti

6.4.2020