Uutiset

Evo alkoi kouluttaa metsämestareita

-Työnantaja piiskasi, jämäyttää kuhmoislainen Pekka Repo, kun häneltä kysyy syytä lähtöönsä metsämestarin tutkinnon koulutukseen Lammille.

-Tulin lisäkoulutusta hakemaan, sillä työnkuva muuttuu jatkuvasti, mies tarkentaa.

Repo työskentelee Metsähallituksella Isojärven ja Päijänteen kansallispuistojen luontovalvojana.


Tavallisesti takana vankka työkokemus

Metsämestarin erikoisammattitutkintoon valmentava koulutus järjestetään Evon ammatti-instituutissa nyt ensi kertaa. Aiemmin koulutusta järjestettiin Forssan ammatti-instituutissa, mutta siellä se päättyi.

-Katsoimme, että olisi alueellisesti hyvä, jos koulutus jatkuisi Kanta-Hämeessä, kertoo lehtori Jyrki Haavisto Evon ammatti-instituutista.

Evolla koulutuksen aloitti syyskuussa kymmenkunta opiskelijaa. Valmennuksen jälkeen he voivat suorittaa näyttötutkintona metsämestarin erikoisammattitutkinnon.

Opiskelijoilla on useimmiten takanaan jo jokin metsäalan tutkinto tai pitkä käytännön työkokemus.

Pekka Repo on työskennellyt parinkymmenen vuoden ajan metsäkoneen kuljettajana. Metsäammattimiehen tutkinnosta hän saa esimerkiksi virallisen pätevyyden metsäkoneen kuljettajaksi.

– Tutkinnon päätarkoitus on, että olen sen jälkeen itsekin pätevä opastamaan oppilaita ja vankityöntekijöitä sekä toimimaan oppilaan ohjaajana kansallispuistossa työharjoittelussa oleville Salpauksen tai ammattikorkeakoulun opiskelijoille.


Sertifikaatit vaativat ammattiosaajia

Metsämestarin tutkinto on toisen asteen tutkinto, jolla voidaan täydentää aiempaa tutkintoa ja syventää osaamista. Tutkinto on myös mahdollisuus saada virallinen pätevyys työelämässä hankitulle osaamiselle.

Lempääläläinen Tapio Hovi on suorittanut metsätalouden peruskoulutuksen oppisopimuksella Etelä-Pirkanmaan metsänhoitoyhdistyksessä. Tällä hetkellä hän työskentelee metsurina isolla metsätilalla.

Hovi tuli metsämestarin valmennuskoulutukseen vahvistaakseen omaa ammattitaitoaan.

-Täällä oppii paljon uutta. Uskon, että olen oikeassa paikassa.

Itsenäisenä yrittäjänä toimivasta tutkinto kertoo vahvasta osaamisesta ja että yrittäjä osaa asiat.

-Yrityksissä työskentelevillä ihmisillä pitäisi olla nykypäivänä tutkinto. Sertifikaatteja haettaessa tarkastetaan, että työssä on alan ammattilaisia, lehtori Jukka Haavisto kertoo.


Opiskelu mahdollista työn ohessa

Tutkintotodistuksen myöntää erityinen tutkintotoimikunta. Evon oppilaitos antaa ainoastaan puolitoistavuotisen tutkintoon valmentavan koulutuksen, jonka voi suorittaa työn ohessa.

Tutkintotilaisuudet ovat erikseen. Valmistavan koulutuksen aikana tai sen jälkeen järjestetään tutkintotilaisuuksia, joissa opiskelija osoittaa osaamisensa.

-Tutkintotilaisuuksissa on osaamista arvioimassa työantajien, työntekijöiden ja oppilaitoksen edustajia. Ulkopuolisilla arvioitsijoilla varmistetaan, että (tutkinnon) laatu säilyy.

Todistuksen saamiseksi on suoritettava pakolliset osat ja valinnaisista osista vähintään yksi. Pakollisia ovat metsäluonnon hoito, työn suunnittelu ja toteutus, asiakaspalvelu ja vuorovaikutustaidot sekä metsien käsittely.

Valinnaisia osia ovat metsien monikäyttö, metsäkoneiden ja kuljetuskaluston käyttö- ja huoltotaidot tai metsäsuunnittelu. Vapaehtoisesti tutkinnossa voidaan suorittaa lisäksi ammatin harjoittamisen ja yrittäjyyden osa. (HäSa)