Uutiset

Evo-räpillä potkua aloitteelle

Jäävätkö Etelä-Suomeen esitetyt uudet kansallispuistot Pohjois- ja Itä-Suomen aloitteiden jalkoihin? Eivät jää, jos kysytään asiaa Etelä-Hämeen luonnonsuojelupiirin puheenjohtajalta Matti Laurilalta Hollolasta.

– Etelän vahvuus on, että täällä on paljon väestöä, mutta vähän kansallispuistoja. Pohjoisen kansallispuistoihin on matkustettava kaukaa, mutta täällä kansallispuistot ovat helposti saavutettavissa, Laurila perustelee.

Etelä-Hämeen luonnonsuojelupiirin esitystä Lammin Evosta uutena kansallispuistona puoltaa myös maiden omistuspohja.

– Evo on laajalti valtion omistuksessa ja Evolla ovat valmiina opastuskeskus, ulkoilureitit ja laavut, painottaa Etelä-Hämeen luonnonsuojelupiirin aluesihteeri Karri Jutila.

Uuden kansallispuiston perustamisen ehtona on luonnonsuojelulain mukaan tuhat hehtaaria maata. Etelä-Hämeen luonnonsuojelupiirin kaavailema puisto sijoittuu Natura-alueille, joista osa on suojeltu luonnonsuojelulailla. Valtaosa on valtion retkeilyaluetta.

Hämeen ammattikorkeakoulun opetuksessa käyttämä metsä on pääosin rajattu pois kaavaillusta kansallispuistosta.

Kiipeääkö Evo kärkikolmikkoon?

Karri Jutila arvioi, että Evo voisi kivuta uusien kansallispuistoesitysten joukossa jopa kärkikolmikkoon heti Enontekiön Suurtunturien ja Porkkalan kansallispuiston jälkeen.

Enontekiö on uusista kansallispuistoesityksistä pohjoisin. Porkkalan merikansallispuisto puolestaan on yksi pitkään esillä olleista aloitteista.

Ympäristöministeriö pyysi heinäkuun loppuun mennessä esityksiä uusista kansallispuistoista. Aloitteet esittäytyivät ympäristöministeriössä tällä viikolla. Ministeri Ville Niinistö päättää marraskuussa aloitteiden jatkokäsittelystä.

Valkeakosken seudun luonnonsuojeluyhdistyksen kansallispuistoesitys koskee Vanajaveden vesistöaluetta rantoineen lähinnä Pirkanmaan puolella. Vanajanselän käsittävä esitys hipaisee myös Hattulan Tyrväntöä.

Pirkanmaalta todennäköisesti vahvimmilla on esitys Seitsemisen ja Helvetinjärven kansallispuistojen yhdistämisestä.

Kolme minuuttia hyviä perusteluita

Evon kansallispuistoaloitteen esittely sai ympäristöministeriön seminaarissa poikkeuksellista huomiota, sillä Karri Jutila oli pukenut esityksen musiikin muotoon. Syntikkapoppia ja räppiä yhdistävä Evo! -kappale antoi potkua etelähämäläisten sanomalle power point -esitysten lomassa.

Ministeriö oli varannut jokaiselle aloitteelle oman viisiminuuttisen. Karri Jutila kiteytti Evo! -kappaleen reiluun kolmeen minuuttiin kuusisivuisen kansallispuistoesityksen pääkohdat.

– Olihan meilläkin toki se myös power point, Karri Jutila muistuttaa. (Häsa)

Evo! on kuunneltavissa internetissä osoitteessa: http:/vimeo.com/52334045

Päivän lehti

31.10.2020

Fingerpori

comic