fbpx
Uutiset

Ex-vankilanjohtajan käräjäputki alkoi

 

Hämeenlinnan vankilan syrjään siirretylle johtajalle Tuomo Kärjenmäelle luettiin tiistaina käräjäoikeudessa syytteet työsyrjinnästä sekä virkavelvollisuuden ja virkasalaisuuden rikkomisesta. Taustalla on Kärjenmäen johtajakaudella pitkään velloneet vankilan työilmapiiriongelmat.
 
Kihlakunnansyyttäjä Kaisa Hallenberg-Roine syyttää Kärjenmäkeä entisen apulaisjohtajansa syrjimisestä tämän perhesuhteiden vuoksi. Kärjenmäki ei ollut enää jatkanut määräaikaisessa virassa toimineen apulaisjohtajan virkasuhdetta sen jälkeen, kun oli saanut kuulla tämän seurustelevan entisen vangin kanssa.
 
Syyttäjän mukaan apulaisjohtaja asetettiin näin tahallisesti ja ilman painavaa laillista perustetta epäedulliseen asemaan. Apulaisjohtajan suhde ei ollut tullut esille työhönottohaastattelussa vuonna 2008, kun Kärjenmäki valitsi apulaisjohtajan virkaansa.
 
Apulaisjohtaja siirtyi suhteen ilmitulon jälkeen takaisin varsinaiseen virkaansa Kylmäkosken vankilaan, jossa työskentelee edelleen.
 
Paljasti sairausloman syyn
 
Toinen syyte liittyy vartijan sairauslomalle jäämiseen. Syyttäjän mukaan johtaja oli oikeudettomasti paljastanut vankilan ruokalassa kahdelle muulle vankilan työntekijälle sairausloman johtuneen henkisistä tai psyykkisistä syistä. Muiden vartijoiden työtehtäviin ei tiedon saaminen asiasta millään tavalla kuulunut.
 
Syyttäjä ei pidä Kärjenmäen tekoja kokonaisuutena arvostellen vähäisenä ottaen huomioon ex-vankilanjohtajan esimiesasema tekojen aikaan. Kärjenmäelle vaaditaan sakkorangaistusta.
Asianomistajina jutussa toimiva entinen apulaisjohtaja ja vartija vaativat lisäksi korvauksia Kärjenmäeltä ja toissijaisesti työnantajalta eli Rikosseuraamuslaitokselta.
 
Käräjäoikeus antaa tuomionsa asiassa kansliatuomiona kahden viikon päästä. Oikeudenkäynnit Kärjenmäkeä vastaan eivät kuitenkaan lopu vielä siihen, vaikka tuomiosta ei valitettaisikaan. Vireillä on vankilan henkilökunnan nostamia siviilikanteita ex-johtajaa vastaan.
 
Takaisin johtajaksi?
 
Kärjenmäki siirrettiin syrjään vankilan johdosta työilmapiiriongelmien takia huhtikuussa 2011. Nyttemmin Kärjenmäki on valmistellut vankilan peruskorjausurakkaa.
 
Määräaikaiseksi vankilanjohtajaksi vuoden 2012 loppuun on nimetty Samuli Laulumaa, mutta Kärjenmäen on näillä näkymin tarkoitus palata takaisin virkaansa vuoden 2013 alusta. 
 
– Tilanne on tällä hetkellä se, vahvistaa Länsi-Suomen rikosseuraamusalueen johtaja Sauli Hautakangas.
 
Jos Kärjenmäki tuomitaan syylliseksi, vaikuttaako se tilanteeseen?
 
– En ota kantaa tässä vaiheessa. Katsomme asiaa syksyllä kokonaisuutena.
 
Ovatko vankilan työilmapiiriongelmat helpottaneet Kärjenmäen hyllyttämisen jälkeen?
 
– Ovat. Vankilassa on ollut rauhallinen tilanne, Hautakangas kertoo.
 

Menot