fbpx
Uutiset

F-Securen johtaja sai unelmapestin Ruotsista

– Fingerprint Cards on häikäisevä yritys, jonka suoritus on jo tähän mennessä ollut maailmanlaajuisestikin ainutlaatuinen. On aivan mahtavaa päästä osaksi sitä tarinaa, iloitsee ruotsalaisen tähtiyhtiön johtoon noussut F-Securen toimitusjohtaja Christian Fredrikson.

Suomalaisen toimitusjohtajan valinta menestyvään ulkomaiseen yhtiöön on harvinaista herkkua.

– Yksi ammatillinen unelmani on ollut saada jossain vaiheessa näyttää, että suomalainenkin johtaja voi menestyä ulkomailla. Tässä sitä nyt sitten ollaan. Tähän asti suunta on ollut yleisesti päinvastainen, eli suomalaisyrityksiin on haettu johtajia ulkomailta.

Sormenjälkilukijoita ennen kaikkea kiinalaisiin puhelimiin valmistava Fingerprint Cards (FPC) on rynnistänyt vauhdilla kasvavan biometrisen alan globaaliksi markkinajohtajaksi. Tällä hetkellä yhtiö toimittaa sensoreitaan jo miljoonan kappaleen päivävauhdilla ja erinomaisella kannattavuudella. Suurin asiakas on Huawei.

Läpimurtonsa myötä Fingerprint oli viime vuonna koko Euroopan kovin kurssiraketti ja nousi Tukholman pörssin suurten yhtiöiden joukkoon. Sen markkina-arvo 15-kertaistui.

Kasvun arvioidaan vasta alkaneen.

– Vauhtiin on päästy mobiilipuolella, mutta jatkossa kaikki tunnistautuminen hoituu biometrisesti. Sen myötä päästään eroon pin-koodeista, salasanoista ja avaimista. Se tuo turvallisuutta ja helppoutta ihmisten elämään, Fredrikson näkee.

Fingerprintin huipulle luotsanneen Jörgen Lantton potkut olivat jättiyllätys. Vielä suurempi sensaatio oli, että hänen tilalleen nostettiin suhteellisen tuntematon suomalainen. Fredriksonin valinta onkin ollut kuuma puheenaihe Ruotsin mediassa.

– Nostan Lanttolle hattua ja astun nöyränä hänen saappaisiinsa. Lantto on tehnyt loistavaa työtä. Kenelläkään ei ole hänestä mitään pahaa sanottavaa.

FPC:n uusittu hallitus perusteli johtajavaihdosta sillä, että Fredriksonin johdolla yhtiö pystyy entistä paremmin kasvamaan vielä suuremmaksi ja levittäytymään puhelinten lisäksi uusille alueille, seuraavaksi maksukortteihin ja ennen pitkää myös autoihin ja esineiden internetiin.

Fredrikson arvelee näyttöjensä rakentuneen erityisesti F-Securen onnistuneesta suunnanmuutoksesta. Yhtiö on siirtänyt toimintansa painopisteen kuluttajatietoturvasta yritystietoturvaan pitäen kuitenkin kiinni kannattavuudestaan ja kassavirrastaan. Suoritus noteerattiin kansainvälisesti, kun Fredrikson nimitettiin viime vuoden parhaaksi tietoturva-alan toimitusjohtajaksi Euroopassa.

Turkulaislähtöisen Fredriksonin, 51, vahvuutena on myös vankka kokemus Aasiasta, jossa hän rakensi ja johti yli kymmenen vuotta Nokia Siemens Networksin toimintoja.

Fredrikson pitää itseään helposti lähestyttävänä johtajana, joka kykenee innostamaan työntekijöitä.

– Olen myös sydämeltäni insinööri ja haluan oppia perinpohjaisesti yhtiön tuotteet ja ratkaisut. Lisäksi uskon riskinottoon. Hi-tech-alalla ei pidä jäädä tuleen makaamaan vaan mennä kovaa eteenpäin.

Nousukiidon myötä FPC:n osake on päätynyt myös suurten keinottelijoiden riepoteltavaksi. Yhtiön liiketoimintaan kurssivuoristorata ei ole vaikuttanut. FPC:n markkinaosuus omat sormenjälkisensorinsa valmistavan Applen ulkopuolisista markkinoista on tänä vuonna edelleen kasvamassa.

Menot