Uutiset

F4-sarja starttaa Ahvenistolta

Historiallista havinaa on ilmassa Hämeenlinnassa Ahveniston moottoriradalla puolentoista viikon kuluttua. Silloin nimittäin alkaa kaikkien aikojen ensimmäinen Pohjois-Euroopan Formula 4 -sarjan mestaruuskilpailu.

F4-luokan vastaavia sarjoja ajetaan myös Italiassa, Saksassa ja Britanniassa.

Kilpailijat ovat pääsääntöisesti nuoria, joille F4-sarja on hyvää oppia matkalla kohti isompia luokkia. Houkuttimena ovat myös hyvät rahapalkinnot ja menestyksen myötä mahdollisuus siirtyä isompiin formulaluokkiin. Esimerkiksi Pohjois-Euroopan sarjan voittaja palkitaan 350 000 eurolla, ja pääsyllä ajamaan ensi vuonna FIA:n F3-luokan Euroopan mestaruudesta.

F4-sarjan Hämeenlinnan kisaan on tulossa 16 kuskia, joista valtaosa on venäläisiä. Sarjaa lähtee kiertämään myös kolme nuorta suomalaista: Aleksanteri Huovinen, Niklas Nylund ja Niko Kari. Meritoitunein kuski on kuitenkin vasta 15-vuotias britti Enaam Ahmed, joka on kartingin maailmanmestari. Ahveniston kilpailussa Suomesta on mukana myös Kalle Kulmanen.

F4-sarjan lähdöistä on lupa odottaa tasaisia koitoksia. Kilpailijoiden autot ovat samanlaisia ja myös säädöiltään ja muilta teknisiltä ominaisuuksiltaan yhteneviä. Kaluston ja oikeastaan melkein kaiken muunkin junailee suomalainen Koiranen GP, joka organisoi Pohjois-Euroopan sarjan.

– Sarjasta tulee varmasti tasainen ja nuorille kuljettajille hyvin opettavainen. Olen varma, että tämä sarja tulee lyömään itsensä hyvin läpi. Esimerkiksi Saksassa ja Italiassa luokan suosio on tosi kova. Saksassa mukana on 40 kuljettajaa, kertoo sarjan päämekaanikko, virolainen Jaak Pipar.

Piparin mukaan autojen hyvinvoinnista vastaa viisi kokenutta mekaanikkoa.

– Lisäksi joka autolla on yksi oma mekaanikko.

Oululainen Aleksanteri Huovinen, 18, on ajanut ennen tätä kautta kartingia ja viime kauden kotimaan Formula Ford -sarjassa, jossa hän oli SM-kakkonen.

– Kuulin tästä konseptista syksyllä. Vertailin eri sarjoja ja pidin tätä erittäin hyvänä vaihtoehtona, hän kertoo.

Huovinen pääsi ensimmäistä kertaa F4-autonsa rattiin tammikuussa Espanjassa ajetuissa testeissä.

– Oli tosi kiva kokemus heti. Tuntui oikealta kilpa-autolta, hän naurahtaa.

Huoviselle kotimaan radat ovat tuttuja ja hän ajoi viime kesänä Formula Fordillaan SM-osakilpailun myös Viron Pärnussa – samalla radalla ajetaan F4-sarjaa elokuussa.

– Ahveniston rata on ihan suosikkini. Täällä tulee nostalginen fiilis. Korkeuserotkin tuntuvat mukavilta.

Huovinen vakuuttaa tähtäävänsä nimenomaan voittoon. Tasan sama tavoite on turkulaisella Niklas Nylundilla, 19, joka kiersi viime kesänä Ranskan F4-sarjaa ja ajoi sitä ennen kartingia.

– Ajoimme Ranskan sarjaa kuitenkin Rellun moottorilla (1,6). Se oli erilainen ajettava kuin tämä auto.

Nylund kuuli Koirasilta uudesta Pohjois-Euroopan sarjasta viime vuonna Espanjassa ajetun kilpailun yhteydessä ja päätti tarttua täkyyn.

– Autot ovat varmasti nyt tasaisia ja odotan myös erittäin tasaisia kilpailuita. Kauden kisoissa saattaa olla monta eri voittajaa, hän tuumaa .

Hyvinkääläinen Niko Kari, 16, tarttuu formulan rattiin meritoituneena karting-kuskina. Hän on muun muassa kartingin suomenmestari.

Ahvenistolla F4-sarjan ensimmäinen kilpailu on lauantaina 16. toukokuuta ja kaksi kisastarttia on seuraavana päivänä. HäSa

Asiasanat

Päivän lehti

29.11.2020

Fingerpori

comic