Uutiset

Faarao elää metsästä ja musiikista

Arvo Ylppö leikkasi Risto ”Faarao” Saarisen maailmaan 14. joulukuuta 1944. Poika painoi vain 1,6 kiloa, sillä laskettuun aikaan olisi ollut vielä kolme kuukautta. On suorastaan ihme, että niin pieni keskoslapsi selvisi hengissä sodanjälkeisenä pula-aikana.

– Ylppö antoi ohjeet, että meikäläisen päätä piti käännellä monta kertaa päivässä. Päästä olisi muuten tullut litteä, koska kallon luut olivat niin pehmeät. Koko lapsuuteni sain syödä raakaa maksaa ja käydä Ylpön vastaanotolla tarkkailussa, Faarao muistelee.

Risto Saarinen tunnetaan hyvin hämeenlinnalaisessa yhdistyselämässä. Hän on vaikuttanut aktiivisesti Hämeen Partiolaisissa, Partiolippukunta Jaarlin Pojissa, mieskuoro Laulu-Veljissä ja Hämeenlinnan Reserviläiset Aliupseerit ry:ssä.

– Harrastusmenot ovat tosin vähentyneet viime vuosina työkiireiden takia, Faarao täsmentää.

Finnforestin myyntipäällikön asemapaikka on Lahdessa, joten työmatkat vievät enemmän aikaa kuin ennen.

Risto Saarinen päätyi metsäalalle 28-vuotiaana. Hän oli ensin töissä Osuusliike Hämeen E-kalusteessa vuosina 1963-1973, mutta sen jälkeen hän siirtyi Metsäliiton leipiin. Faaraon isä oli piirityönjohtajana vaneritehtaassa, joten ala oli pojalle tuttu jo kotoa.

– Siitä asti olen ollut samassa konsernissa töissä, mutta työnantajan nimi on muuttunut milloin Metsä-Serlaksi, milloin Finnforestiksi. Aloitin edustajana ja kiersin ympäri Suomea, Vuodesta 1986 myyntipäällikön vakanssissa toiminut Faarao kertaa työhistoriaansa.

– Nyt on selvästi metsäalan uusjako meneillään. Schauman lopettaa Kuopion vaneritehtaan, ja myös Viialan vaneritehdas lakkautetaan. Suomalaisten metsäyhtiöiden omistajat löytyvät nykyään ulkomailta.

– Metsäalalla on tapahtumassa suuria muutoksia. Pinta-alaverotuksesta siirrytään myyntiverotukseen, ja ulkomainen kilpailu on kovaa. Suomalainen sahateollisuus on jo nyt suurissa vaikeuksissa. Seurauksena on pienten tehtaiden lopettaminen ja yksiköiden siirto esimerkiksi Venäjälle, Faarao toteaa.

Risto Saarisen elämää leimaa johdonmukaisuus. Kun jokin asia kiinnostaa, siitä nautitaan monin tavoin. Metsä on hänelle olennainen osa elämää niin työssä kuin harrastuksissa – partiossa ja reservin aliupseereissa.

Luonnon lisäksi musiikki on Faaraolle elinehto. Hän on ollut mieskuoro Laulu-Veljien jäsen 1970-luvulta asti.

Katleena Kortesuo

Päivän lehti

3.12.2020

Fingerpori

comic