fbpx
Uutiset

Facebook esti uutismateriaalin jaon Australiassa – Australian hallitus arvostelee ankarasti, eikä aio perääntyä

Australialaismedioiden sisältöjen jako Facebookissa on estetty koko maailmassa.
Facebook ilmoitti keskiviikkona, että se alkaa rajoittaa uutismateriaalin jakamista Australiassa.
Facebook ilmoitti keskiviikkona, että se alkaa rajoittaa uutismateriaalin jakamista Australiassa. Lehtikuva/ / AFP Denis Charlet

Australian hallitus arvostelee ankarasti sosiaalisen median yhtiö Facebookia tämän estettyä uutissisältöjen levittämisen maassa. Maan valtiovarainministeri Josh Frydenberg sanoi Facebookin tekevän väärin.

–  Facebookin toimet ovat tarpeettomia, kovakouraisia ja vaurioittavat yhtiön mainetta täällä Australiassa, ministeri sanoi.

Frydenberg tähdentää, että maan hallitus on “absoluuttisen sitoutunut” toteuttamaan suunnitelmansa laista, joka pakottaisi suuret teknologiayhtiöt maksamaan välittämistään uutissisällöistä. Lakiesitys on jo läpäissyt maan parlamentin edustajainhuoneen ja on nyt senaatin käsittelyssä.

–  Päivän tapahtumat vahvistavat kaikille australialaisille sen, että näillä digitaalisilla jättiläisillä on valtava vaikutusvalta markkinoihin, ministeri sanoi.

Facebook esti uutissisällön jakamisen Australiassa torstaiaamusta paikallista aikaa. Lisäksi australialaisten uutismedioiden juttujen jakaminen on nyt estetty kaikilta Facebookin käyttäjiltä koko maailmassa.

Myös ihmisoikeusjärjestö tuomitsee

Teknologiayhtiöt ovat vastustaneet Australian lakiesitystä ja pelänneet sen toimivan ennakkotapauksena, joka uhkaa yhtiöiden liiketoimintaa myös muissa maissa. Niin ikään palveluidensa rajoittamisella uhkaillut Google on kuitenkin päässyt sopuun australialaisten mediayhtiöiden kanssa.

Uutissivustojen ohella esto näyttää vaikuttaneen myös viranomaisten ja järjestöjen sivuihin. Facebook on kuitenkin vakuuttanut, ettei tämä ole tarkoituksellista ja on sanonut korjaavansa asian näiden sivujen osalta.

Hallituksen ohella Facebookin toimintaa arvosteli ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watchin Australian alueen johtaja Elaine Pearson.

–  On moraalisesti kestämätöntä katkaista pääsy tärkeään tiedonvälitykseen keskellä yötä kokonaiselta maalta, hän sanoi.

Huolta on herättänyt myös se, että ammattimaisten uutismedioiden estäminen edistää valeuutisten ja muun misinformaation kukoistamista alustalla.

Google saavutti sovun

Facebookin päätös poikkeaa Googlen toiminnasta. Google on viime päivinä neuvotellut sopimuksista mediaryhmien kanssa.

Australialaismediassa kerrottiin vielä aiemmin tällä viikolla, että myös Facebook olisi lähestynyt sopua maan mediayhtiöiden kanssa.

Australian tilannetta on seurattu mielenkiinnolla myös muualla. Monet suuret mediayhtiöt ympäri maailmaa katsovat Facebookin ja Googlen menestyneen medioiden siivellä maksamatta sisällöistä ja vieden samalla leijonanosan mainosmarkkinoista.

Australian kilpailuviranomainen on arvioinut, että jokaisesta sadasta mainontaan käytetystä dollarista Google vie 53, Facebook 28 ja loput 19 jaetaan kaikkien muiden kesken. Viranomaisen mukaan mediataloilta viedään tulot, joita tarvitaan journalismin tekemiseen.

–  Facebookin on harkittava tarkkaan, mitä tämä tarkoittaa heidän maineensa kannalta. He käytännössä sanovat, että Facebookissa ei julkaista informaatiota organisaatioilta, joilla on palkkalistoillaan toimittajia ja joilla on faktantarkistusprosessit. He sanovat, että heidän alustallaan oleva informaatio ei tule luotettavista lähteistä, kommentoi Australian viestintäministeri Paul Fletcher Facebookin päätöstä televisiossa, kertoo australialainen uutissivusto News.com.au.

Menot