fbpx
Uutiset

Fanista tuli idolinsa kuvittaja

Hämeenlinnalaisen Jouni Koposen tarina on kuin tuhkimotarina, mutta maskuliinisessa muodossa.

Koponen on Amerikassa asuvan kirjailija-käsikirjoittajan Neil Gaimanin fani. Vuosi sitten sarjakuvafestivaaleilla Koponen pyysi Gaimanilta signeerauksen kirjaansa. Samalla hän kysyi idoliltaan, panisiko tämä pahakseen, jos Koponen piirtäisi omaksi huvikseen Gaimanin novelliin kuvituksia.

– Neil sanoi, että mikäs siinä, piirrä vain.

Jouni Koponen alkoi piirtää. Hän laittoi raakileitaan näytille nettisivuille, ja lähetti Gaimanille sähköpostia. Kirjailija kävi vilkaisemassa kuvia ja innostui.

– Hän otti yhteyttä ja sanoi, että mitäs jos julkaistaisiin kuvat novellikirjassa. Siinä meinasi mennä aamuteet väärään kurkkuun, Koponen muistelee.

Tarina sai kruununsa, kun Koponen palasi tällä viikolla kirjan julkaisutilaisuudesta Minneapoliksesta. Atlantin takana mies sai kokea, mitä on kirjojen signeeraus ja julkisuus.

– Tilaisuus oli suljettu ja sinne pääsi lipun ostamalla. Ihmisiä oli nelisensataa. Ensimmäisenä oli Shoggoth’s Old Peculiar -novellikirjan julkistaminen ja tietenkin Neil oli myöhässä. Niinpä jouduin itse aloittamaan nimmareiden kirjoittamisen ja koko ajan lähetin telepaattisia viestejä, että tule nyt jo pian paikalle, Koponen nauraa.

Koponen kuvailee Gaimania sarjakuvamaailman rock-tähdeksi, jonka kimppuun hyökätään välittömästi.

– Itsekin sain siitä osani kirjanjulkistusjuhlissa, Koponen hymyilee.

Huomio ei kuitenkaan ole noussut Koposella hattuun.

– Ei asialla kannata elvistellä, mutta poikkeuksellisen miellyttävä juttu tämä on ollut.

Lisää kuvituksia tiedossa

Koponen teki kuvituksen raapekartonki-tekniikalla valmiiksi puolessa vuodessa. Mainostoimisto Precisissä graafisena suunnittelijana työskentelevä Koponen piirsi iltaisin lapsen mentyä nukkumaan. Hän myös taittoi kirjan.

Yhteistyö on saamassa jatkoa. Keskusteltu on, että Koponen suunnittelee ja toteuttaa Gaimanin novelliin kuvituksen ja taiton nettiin.

– En kyllä todellakaan arvannut, että vuosi sitten lähtenyt ehdotukseni johtaisi todelliseen työhön.

Koposta itseään kiinnostaa sarjakuvien kuvittaminen. Ongelmaksi on syntynyt se, että hän ei itse koe hallitsevansa dialogin kirjoittamista.

– Tarvitsisin kirjoittajan, jonka tekstit voisin kuvittaa.

Neil Gaiman tunnetaan erityisesti Sandman-sarjakuvistaan. Nykyään Gaiman keskittyy romaanien kirjoittamiseen. Hän kirjoittaa fantasiakirjallisuutta, joka on kiinni modernissa maailmassa. Suurimmat menestykset ovat olleet 2002 suomeksikin ilmestynyt Unohdetut jumalat sekä 2003 suomennettu Coraline varjojen talossa.

Sandman-sarjakuvat kolahtivat Koposeen 14 vuotta sitten.

– Sandman on ollut uraa uurtava sarjakuva. Gaiman on suosittu sekä sarjakuva-, että fantasiapiireissä ja hänellä on erittäin laaja lukijakunta.

Neil Gaiman, kuvitus Jouni Koponen: Shoggoth’s Old Peculiar. Dreamheaven books. 5000 kappaleen painos.

Menot