Uutiset

Farssiksi muuttunut vaali viimein päätökseen USA:ssa, Buttigieg voitti vain 0,1 prosenttiyksiköllä – Tekniset ongelmat sotkivat vaalit täysin

Demokraatit valitsevat Yhdysvalloissa itselleen ehdokasta haastamaan Donald Trumpin marraskuun presidentinvaaleissa. Kisan avanneiden Iowan osavaltion vaalien tulos oli määrä tietää aikaisin tiistaiaamuna Suomen aikaa. Lopulta tulos saatiin vasta perjantaiaamuna.
Demokraattien ensimmäisen esivaalin voitti 38-vuotias Pete Buttigieg. Kuva: GARY HE
Demokraattien ensimmäisen esivaalin voitti 38-vuotias Pete Buttigieg. Kuva: GARY HE

Useita päiviä myöhästynyt demokraattipuolueen esivaalin tulos saatiin viimein laskettua Yhdysvalloissa.

Demokraattipuolueen presidenttikilvan ensimmäisen esivaalin voitti erittäin täpärällä erolla Pete Buttigieg. Hän voitti senaattori Bernie Sandersin vain 0,1 prosenttiyksikön erolla.

Buttigieg sai 26,2 prosenttia äänistä, Sanders 26,1 prosenttia.

Kolmanneksi vaalissa tuli senaattori Elizabeth Warren 18 prosentin äänimäärällä. Entinen varapresidentti Joe Biden jäi neljänneksi 15,8 prosentin äänisaaliilla.

38-vuotias Buttigieg on Indianan osavaltiossa sijaitsevan pikkukaupungin South Bendin entinen pormestari. Demokraattikandidaattien joukossa hän asettuu maltillisiin keskitien ehdokkaisiin.

Trump: Demokraattien vaalien voittaja on republikaanipuolue

Demokraattipuolueen sisäisessä vaalissa valitaan demokraattien ehdokas marraskuussa käytäviin presidentinvaaleihin, jossa vastassa on istuva presidentti, republikaanien Donald Trump

Monet ovat julistaneet Yhdysvalloissa esivaalien suurimmaksi häviäjäksi koko demokraattipuolueen, jonka sekoilun arvellaan satavan republikaanien laariin.

Vaalien tuloksen oli määrä olla tiedossa aikaisin tiistaiaamuna Suomen aikaa. Lopulta tulos saatiin vasta perjantaiaamuna.

Viivästys johtui demokraattien mukaan teknisistä ongelmista uudessa ääntenlaskennan mobiilisovelluksessa.

Republikaaniedustajat näpäyttivät demokraatteja vaalisotkusta äkkiä sen jälkeen, kun kävi ilmi, että vaalitulos viivästyy.

Presidentti Trump kommentoi demokraattien vaalisekaannusta ”suureksi voitoksi republikaanipuolueelle”.

– Demokraattien vaalikokous on täysi katastrofi. Mikään ei toimi, kuten ei silloinkaan, kun demokraatit johtavat maata, Trump kirjoitti yhdessä Twitter-viesteistään.

Vielä pidemmälle meni presidentin poika Eric Trump, joka väitti, että demokraatit ovat peukaloineet äänestystulosta. Amerikkalaismedioiden mukaan mikään ei viittaa vilppiin.

– Sanokaa minun sanoneen, tässä on kyse peukaloinnista, Eric Trump kirjoitti Twitterissä.

Iowan voittaja noussut yleensä ehdokkaaksi

Tiistaina vaalien sekaannusta Lännen Medialle kommentoinut Pohjois-Amerikan tutkimuksen professori Benita Heiskanen sanoi, että Iowan vaalituloksesta voi jossakin määrin ennakoida ehdokkaiden menestymistä koko presidenttikilvassa.

– Tuloksesta saa ennen kaikkea käsityksen siitä, kuinka hyvin ehdokkaiden kampanjoilla sujuu. Tässä vaiheessa kampanjointia on tehty melkein puolitoista vuotta, Heiskanen totesi.

Heiskanen tähdensi, että Iowan vaalit eivät ole numeeriselta merkitykseltään painavat. Osavaltiossa valitaan vain noin prosentti delegaateista, jotka päättävät demokraattien ehdokkaan.

Iowan merkityksestä kertoo kuitenkin se, että 2000-luvulla osavaltion esivaalit voittanut demokraattiehdokas on joka kerta tullut valituksi puolueen presidenttiehdokkaaksi.

– Mikä vain vaali voi silti olla poikkeus, Heiskanen sanoo.

Varmempia arvioita voittajasta voi tehdä Heiskasen mukaan maaliskuussa. Silloin tiedossa on useiden suurten sekä vaa’ankieliasemassa olevien osavaltioiden vaalitulokset.

Seuraava esivaali käydään 11. helmikuuta New Hampshiressa.

Kesään asti kestävässä presidenttikisassa on mukana 11 ehdokasta. Presidenttiehdokas valitaan heinäkuun puoluekokouksessa.

Menot