Uutiset

Fasaani kypsyy meheväksi pekonikääreessä

Fasaaninliha on tummaa ja hyvin pienisyistä. Sen maku on miellyttävä, ei liian riistainen tottumattomallekaan.

Lihan vähärasvaisuus asettaa haasteita kypsennykselle. Kuten muutkin riistalinnut, fasaanikin olisi hyvä tarjota kevyesti roseena.

Puhdistetusta fasaanista rintafileiden irrottaminen käy helposti, samaan tapaan kuin kanasta. Filee kannattaa kääräistä pekoniin ja mielellään täyttääkin jollakin mehevällä, jotta liha ei pääse kuivumaan.

Linnun rangasta ja koivista kannattaa keittää riistaliemi. Samalla lihat kypsyvät hajoavan ylikypsiksi. Ne ovat parhaimmillaan pastakastikkeessa tai pateessa.

Kokeile fasaaniragua vaikka lasagneen. Liemi itsessään on hienon makuinen pohja kastikkeille.

KOKONAISENA uunissa kypsennetty fasaani on valmistustavoista haastavin.

Lihan mureus riippuu myös linnun iästä. Pitkään juossutta fasaanikukkoa on nuorta yksilöä hankalampi kypsentää mureaksi.

Linnun valelu tai sen kääntely paiston aikana ehkäisee jonkin verran kuivumista.

Halutessasi voit myös paloitella linnun, ruskistaa vasta sitten ja pistää pataan, jolloin lihat pääsevät muhimaan padassa nesteen suojissa.

Luumuinen fasaanipata

neljälle

1 patavalmis fasaani
suolaa
mustapippuria
25 g voita
3 salottisipulia
2 rkl öljyä
1 porkkana
200 g kuivattuja luumuja
100 g pekonia
2 tähtianista
1 tl jauhettua maustepippuria
1 rosmariininoksa
2 dl kermaa
4 cl jaloviinaa
vettä

Huuhtele ja kuivaa fasaani huolellisesti. Suolaa ja pippuroi fasaani kauttaaltaan. Laita fasaanin sisälle puolet luumuista. Laita voi kuumalle pannulle ja ruskista fasaani siinä voin sihinän vaiettua.

Silppua sipuli. Kuumenna öljy padassa. Kuullota sipulia miedolla lämmöllä viisi minuuttia. Pilko porkkana, loput luumut ja pekoni, ja lisää ne pataan. Lisää tähtianis, maustepippuri ja rosmariininoksa ja kuullota vielä hetki.

Nosta fasaani vihannesten päälle pataan ja kaada vettä liemeksi puoleen väliin lintua. Paista uunissa 200 asteessa ilman kantta 15 minuuttia. Alenna lämpötila 175 asteeseen, laita kansi päälle ja anna kypsyä vielä puolisen tuntia.

Nosta fasaani padasta ja kääri folioon vetäytymään.

Siivilöi liemi padasta kattilaan, lisää kerma ja halutessasi jaloviina, keitä kokoon kastikkeeksi. Tarkista suola. Siivilöimäsi luumu-pekoni-porkkanaseoksen voit tarjota lisukkeena, poimi vain rosmariininoksa ja tähtianikset pois.

Paloittele fasaani, tarjoa kermaisen kastikkeen, luumu-pekonilisukkeen, rapeaksi paistetun lehtikaalin ja bataatti-perunamuusin kera.

Bataatti-perunamuusi

500 g bataattia
500 g jauhoista perunaa
50 g voita
suolaa

Kuori bataatti ja perunat ja pilko ne reiluksi lohkoiksi. Keitä kypsiksi suolalla maustetussa vedessä. Valuta vesi ja survo perunasurvimella rouheaksi muusiksi yhdessä voin kanssa. Mausta suolalla.

Vuohenjuustolla täytetty fasaaninrinta

neljälle

4 nahatonta fasaanin rintafileetä
140 g pehmeää vuohenjuustoa
3 valkosipulinkynttä
suolaa
mustapippuria
140 g pekonia tai parmankinkkua
paistamiseen voita, öljyä, tuoretta timjamia ja 2 valkosipulinkynttä

Purista ja sekoita valkosipulinkynnet vuohenjuuston sekaan. Leikkaa rintafileisiin toiselta sivulta syvät taskut. Suolaa ja pippuroi fileet ja jaa vuohenjuustotäyte taskuihin. Kierrä kunkin fileen ympärille pari palaa pekonia.

Kuumenna pannulla reilusti voita ja öljyä, lisää sekaan muutama valkosipulinkynsi halkaistuna sekä tukku timjamia makua antamaan. Ruskista fileet molemmin puolin, kallista samalla pannua ja lusikoi rasvaseosta koko ajan fileiden päälle. Loppukypsennä uunissa 175 asteessa 10 minuuttia.

Tarjoile ruskistetussa voissa paahdettujen kyssäkaalikuutioiden ja marja-aroniahillon kera.

Fasaaniragu

yhden tai kahden fasaanin keittolihat (katso fasaaniliemi)
1 sipuli
3 valkosipulinkynttä
2 dl pakastettuja suppilovahveroita tai vastaavasti tuoreita
2 rkl öljyä
2 rkl tomaattipyreetä
1 tlk tomaattimurskaa
3 dl fasaanikeittolientä tai riistafondia
1 rkl kuivattua oreganoa
1 tl sokeria
suolaa, mustapippuria

Riivi lihat pieniksi paloiksi, pilko sipulit ja sienet. Kuumenna öljy padassa ja kuullota sipuleita miedolla lämmöllä muutama minuutti. Lisää sienet ja paista kunnes neste haihtuu. Lisää tomaattipyree, tomaattimurska, liemi sekä lihanpalat. Lisää oregano, sokeri ja suolaa ja mustapippuria maun mukaan. Anna porista hiljalleen 1–2 tuntia. Tarjoile pastan kera parmesaanilla höystettynä.

Fasaaniliemi

1–2 fasaania, ilman rintalihoja
2 sipulia
2 porkkanaa
½ juuriselleri
4–5 maustepippuria
2 laakerinlehteä
suolaa
vettä

Laita isoon kattilaan fasaanit (metsästäjä käyttää myös sisäelimet), juurekset ja mausteet ja vettä niin paljon, että fasaaninrungot peittyvät. Kuumenna kiehuvaksi, kuori vaahto. Anna kiehua hiljalleen kuusi tuntia kannen alla.

Nosta fasaanit liemestä ja irrota lihat. Siivilöi liemi, ota talteen mahdolliset lihat. Kuumenna liemi ja tarkista suola. Pakasta annoksissa, käytä riistakastikkeiden pohjana tai tarjoa kirkastettuna omana ruokalajinaan. Lihat voit käyttää kastikkeisiin ja laatikkoruokiin.

Nanna Rintala