fbpx
Uutiset

FBI:n Kavanaugh-selvitys valmistui – Valkoinen talo toimittaa dokumentin senaattoreille, jotka ratkaisevat tuomarin kohtalon

Republikaanijohtaja Mitch McConnell yrittää nopeuttaa tuomariäänestystä jo lauantaille.
Brett Kavanaugh senaatin valintakomitean edessä. Kuva: EPA/Win McNamee / POOL

Yhdysvaltojen korkeimman oikeuden tuomariehdokkaan Brett Kavanaugh’n kohtalon ratkaiseva FBI-dokumentti valmistui, Valkoinen talo toimittaa sen senaattoreiden luettavaksi tänään, kertoi uutistoimisto Reuters.

– Valkoinen talo on saanut FBI:n taustaselvityksen tuomari Kavanauh’sta ja lähettää sen edelleen senaattiin, Valkoisen talon tiedottaja Raj Shah kirjoitti Twitterissä.

FBI ei haastatellut selvitystään varten Kavanaugh’ta itseään eikä häntä seksuaalisesta ahdistelusta syyttävää professori Christine Blasey Fordia, kertoo uutiskanava CNN. Heidän senaatin oikeuskomitealle esittämänsä lausunnot riittävät FBI:lle. Molemmat todistivat viikko sitten vuorotellen 1980-luvulla tapahtuneesta väitetystä ahdistelusta.

Kavanaugh on presidentti Donald Trumpin ehdokas korkeimman oikeuden tuomariksi, ja Trump on puolustanut tätä julkisesti useaan otteeseen.

FBI:n selvitys annetaan ensiksi senaattoreille, jotka äänestävät Kavanaugh’n nimitysäänestyksestä jo perjantaina. Senaatin republikaaniryhmän johtaja Mitch McConnell ilmoitti asiasta keskiviikkona, kertoo uutistoimisto Reuters.

– On aika jättää tämä häiritsevä teatteri taaksemme. Senaatti äänestää nimityksestä tällä viikolla, McConnell sanoi.

30 tunnin takaraja keskustelulle

Jos enemmistö senaattoreista kannattaa McConnellin ehdotusta perjantaina, se tarkoittaa, että senaatti äänestäisi nimityksestä 30 tuntia päätöksestä lauantaina. Aikarajalla McConnell pyrkii rajoittamaan keskustelua ja asian venymistä.

Nimitys on edennyt senaatin äänestettäväksi, sillä senaatin oikeuskomitea päätti viikko sitten perjantaina tukea Kavanaugh’n valintaa republikaanien äänin 11–10.

Professori Christine Blasey Ford todisti viime viikolla, että Kavanaugh oli ahdistellut häntä 1980-luvulla opiskelijajuhlissa kaatamalla hänet, yrittämällä riisua hänet ja peittämällä hänen suunsa estäen häntä huutamasta.

Republikaanisenaattorit paheksuivat

Trumpin reagointi Fordin todistukseen on saanut kolme Kavanaugh’n valinnasta päättävää republikaanisenaattoria takajaloilleen.

Ford sanoi, ettei muista ahdistelun tarkkaa aikaa tai paikkaa, mikä sai Trumpin pilkkaamaan häntä.

– Mikä paikka se oli? En tiedä. Mikä taloa? En tiedä. Mutta join oluen. Yläkerrassa, alakerrasa, missä se oli? En tiedä. Mutta join oluen. Muistan vain sen, Trump sanoi matkien Fordin todistamista.

– Presidentin kommentit olivat yksinkertaisesti väärin, sanoi senaattori Susan Collins.

Myös senaattorit Jeff Flake ja Lisa Murkowski tuomitsivat Trumpin sanat.

Kavanaugh kiisti omassa todistuksessaan ahdistelun.

Menot