fbpx
Uutiset

Fennovoima: Asiakirjoja käsitellään määräysten mukaisesti –"Tietojen käsittely ja fyysinen ympäristö ovat meillä hyvällä tasolla"

Yhtiö muistuttaa, että kaikista toimenpiteistä huolimatta tahallinen sääntöjen rikkominen on teollisuudessa aina mahdollista heille, joilla on työn puolesta päästy turvallisuusluokiteltuun tietoon.
Ydinvoimalahankkeessa on käsiteltävä myös turvallisuusluokiteltuja viranomaisaineistoja. Fennovoima valmistelee Hanhikivi 1 -ydinvoimalaa Pyhäjoelle. Kuva: Jukka Leinonen

Ydinvoimayhtiö Fennovoima vakuuttaa käsittelevänsä turvallisuusluokiteltuja viranomaisasiakirjoja määräysten mukaisesti ja kehittävänsä toimintaa koko ajan.

– Kaikkia määräyksiä ja vaatimuksia, jotka liittyvät turvallisuusluokitellun aineiston käsittelyyn, noudatetaan tarkasti ja vähintään vaatimusten mukaisella tasolla. Kaikkiin rikkomuksiin suhtaudutaan ankarasti, yhtiö viestittää.

Se haluaa antaa useamman henkilön kautta kiertäneet kommentit nimenomaan yleisesti yhtiön nimissä.

Tutkinta kesken, siksi asiaa ei ruodita tarkemmin

Lännen Media kertoi aiemmin tällä viikolla, että Säteilyturvakeskuksen (Stuk) mukaan Fennovoiman asiakirjakäsittelyssä on edelleen avoimia kysymyksiä.

Stuk lähetti yhtiölle kesällä selvityspyynnön sen jälkeen, kun voimayhtiön entisen työntekijän kotoa löytyi turvallisuusluokiteltua aineistoa. Tästä tehtiin myös tutkintapyyntö poliisille, ja tarkoitus on selvittää, onko Fennovoiman toiminnassa syytä epäillä rikosta.

Voimayhtiö sanoo tehneensä asiassa aktiivista yhteistyötä viranomaisten kanssa.

– Henkilöllä oli työnsä puolesta pääsy salaiseksi luokiteltuun tietoon ja hän käytti oikeuttaan väärin.

Tämän enempää yhtiö ei tapausta kommentoi, koska poliisitutkinta on yhä kesken.

Turvallisuusselvityksiä ja huumetestejä

Yleisellä tasolla Fennovoima kertoo kehittävänsä tiedon suojaamiseksi niin hallinnollisia menettelyjä kuin valvontaakin.

Yhtiö muistuttaa, että kaikista toimenpiteistä huolimatta tahallinen sääntöjen rikkominen on teollisuudessa aina mahdollista heille, joilla on työn puolesta päästy turvallisuusluokiteltuun tietoon.

– Tällaiset tapaukset minimoidaan erilaisilla luvitusmenettelyillä, joita Fennovoimassa ovat esimerkiksi turvallisuusselvitykset ja huumausainetestit.

Turvallisuusluokiteltujen asiakirjojen käsittely oli yhtenä aiheena loppuvuonna tehdyissä Stukin tarkastuksissa. Säteilyturvaviranomaisen mukaan kehitystä on tapahtunut, mutta parannettavaa on edelleen. Stuk esitti myös uusia vaatimuksia.

Kehitystoimia ei avata tietoturvasyistä

Fennovoima sanoo vastaavansa kaikkiin viranomaisvaatimuksiin. Tietoturvasyistä se ei kuitenkaan kerro, millaisia kehitystoimenpiteitä se on viime kesän jälkeen tehnyt.

Yhtiöllä on toimitiloja Helsingissä ja Pyhäjoella. Stuk on todennut Helsingin-tilat ja yhtiön menettelytavat riittäviksi alimman eli nelosluokan turvallisuusluokiteltujen viranomaisasiakirjojen käsittelyyn.

Fennovoiman mukaan suojelupoliisi on puolestaan hyväksynyt erityissuojatut tilat molemmilla paikkakunnilla aina kolmosluokan tietoon saakka.

– Tietojen käsittely ja fyysinen käsittely-ympäristö ovat meillä hyvällä tasolla. Stuk toteuttaa viimeisen katselmoinnin näihin liittyen lähitulevaisuudessa, yhtiöstä todetaan.

“Olemme ottaneet voimakkaampaa roolia”

Stuk on viime vuosina puuttunut useaan kertaan Fennovoiman turvallisuuskultturiin. Viranomaisen mukaan suunta on kuitenkin ollut kohti parempaa erityisesti viime vuonna toteutetun organisaatiouudistuksen ansiosta.

Fennovoiman mukaan merkittävimpiä muutoksia ovat olleet vastuiden selkeyttäminen ja uuden laitostominnot-yksikön perustaminen. Myös päätöksentekoa on yhtiön mukaan selkeytetty.

– Olemme myös ottaneet voimakkaampaa roolia projektin ohjaamisessa. Tekninen yhteistyö laitostoimittajan kanssa on vahvistunut ja suunnittelutyö edennyt merkittävästi.

Menot