Uutiset

Festivaaleilla edessään entistä tiukemmat ajat

Hattulassa asuva Kaarina Suonio aloittaa virallisesti tänään Finland Festivalsin hallituksen puheenjohtajana. Filosofian maisteri, oikeustieteiden kandidaatti Suonio on aiemmin toiminut muun muassa Hämeen läänin maaherrana ja Tampere-talon toimitusjohtajana.

Minkälaisin miettein otatte pestin vastaan?
-Oikein iloisella mielin. Sehän on hyvin mielenkiintoinen kenttä. Meillä on niin runsaasti korkeatasoisia festivaaleja.

Mihin suuntaan haluaisitte festivaaliketjun toimintaa kehittää?
-En vielä puhu uudistuksista. Sehän on noin 80 festivaalin edunvalvonta- ja neuvontajärjestö, joka on tähän asti tavattoman hyvin hoitanut tehtävänsä.

Mitä asioita haluaisitte viedä eteenpäin?
-Koska lainsäädäntö muuttuu, meillä on aika lailla ponnisteluja uudenlaisen verotuskäytännön kanssa. Lisäksi säädöksiin, jotka koskevat yleisöjuhlia, tulee tiukennuksia. Katsotaan nyt, mitä se merkitsee kulttuurifestivaalien kannalta -ne kun eivät kylve rahassa. Festivaalien julkisen tuen pitäisi pysyä matkassa mukana.

Mitä ajattelette julkisen tuen riittävyydestä?
-Sekä valtion että kuntien tuki on pienentynyt vuosien mittaan pikku hiljaa. Valtion tuen osalta täytyisi muistaa, että samalla tulee koko ajan uusia festivaaleja.

Onko festivaaleilla muita uhkakuvia?
-Yksi liittyy talouteen. Jotkut festivaalit joutuvat vesittämään ohjelmistoaan viihteen puolelle, jotta takuuvarmasti vedettäisiin katsomot täyteen, vaikka niiden ydinprofiili olisi jotain ihan muuta.

Näkyykö se jo huonontuneena laatuna?
-Ei se laatua huononna, koska viihdetaiteilijat ovat hirmu hyviä, mutta se laajentaa kunkin festivaalin ydintehtävää. Jos viihde tuodaan vain rahamagneetiksi jonkun festivaalin kylkeen, se voi olla vähän hankalaa.

Puuttuuko Kanta-Hämeestä kunnon festivaali, joka voisi liittyä ketjuun?
-Kyllähän täällä on niitä, esimerkiksi Riihimäen kesä, joka on hyvin korkeatasoinen kamarimusiikkifestivaali. Ja sitten on Hippalot. Pitäisikö niitä sitten olla vielä lisää? Ehkä, mutta sen täytyy nousta ehdottomasti paikallisesta innostuksesta, ettei niitä noin vain synnytetä jollakin hallintopäätöksillä.

Minkätyyppistä festivaalia itse kaipaisitte Kanta-Hämeeseen?
-Täällä voisi voimistaa musiikkipuolta. Täällähän on sellaisia pienimuotoisia festivaaleja, kuten Musiikkia Linnassa, joka on hirmu hyvä ja musiikillisesti hyvin korkeatasoinen. Täytyy valitettavasti todeta, että Janakkalan Barokkikesä loppui. Se oli hyvä ja veti hyvin yleisöä.

Mitä ensimmäisenä toimenkuvaanne kuuluu?
-Finland Festivalsilla on perinteinen markkinointitilaisuus tammikuussa ja siellä julkistetaan vuoden festivaali. Muuten toimenkuvaan kuuluu lähinnä hallituksen kokousten johtaminen ja työvaliokunnassa istuminen. Yritän kyllä kulkea festivaaleilla vähän ahkerammin kuin olen aikaisemmin tehnyt. (HäSa)

Päivän lehti

1.12.2020

Fingerpori

comic