Uutiset

Fici-Copyn kalliita sopimuksia tulee ilmi ympäri maakuntaa

Fici-Copyn ylihintaisten kopiokoneiden käyttäjiä on paljon enemmän kuin on tiedettykään. Useat yhteisöt maksavat erittäin kovia hintoja kopioistaan, mutta eivät ole vieneet sopimuksiaan poliisitutkintaan.

Kanta-Hämeen poliisin talousrikosyksikön komisario Jari Uotila kertoo, että tutkittavia sopimuksia edelleen vajaa 30 eikä kesän mittaan ole tullut uusia tutkintapyyntöjä.

– Joitakin soittoja on tullut, mutta en tiedä, että olisi tullut yhtään uutta tutkintapyyntöä. Luulisi, että he itse ottaisivat yhteyttä, Uotila sanoo.

Poliisi epäilee Fici-Copyn omistajaa Kimmo Anderssonia petoksista ja lahjonnasta. Järjestöt, kunnalliset yksiköt ja seurakunnat ovat maksaneet kohtuuttomasti kopiokoneistaan. Andersson on myös antanut etuja henkilöille, jotka ovat tehneet sopimuksia.

Pälkäneen seurakunnan talouspäällikkö on eronnut virastaan, koska hän oli tehnyt Fici-Copyn kanssa epäedullisia sopimuksia. Rikostutkinta koskee myös kolmea Hämeenlinnan kaupungin omistamaa yritystä ja yhtä kaupungin yksikköä.

”Rikollisen?kallis sopimus”
Etelä-Hämeen luonnonsuojelupiirin aluesihteeri Karri Jutila nimittää järjestön kopiokonesopimusta ”suorastaan rikollisen kalliiksi”.

– Sopimus oli olemassa ennen kuin tulin töihin. Se on sellainen, ettei tervejärkinen taloudenhoitaja sitä tekisi, Jutila sanoo.

Piirihallituksen kokouksen pöytäkirjan mukaan järjestö maksaa 2500 arvoisesta kopiokoneesta kuuden vuoden ajan vuokria yli 10000 euroa.

Lisäksi Fici-Copy veloittaa huollosta 1,8-12,9 senttiä/kopio.

Jutilan mukaan sopimus tehtiin puheilla, että sopimus voidaan halutessa purkaa. Kirjallisen sopimuksen mukaan koneesta pitäisi kuitenkin maksaa kaikki sopimusajan vuokrat. Kone ei edes jäisi piirin omistukseen vaan pitäisi itse kuljettaa uudelle käyttäjälle.

Aluesihteeri Jutila kertoo, että piirijärjestössä on puhuttu rikosilmoituksen tekemisestä. Sen sijaan maksut on maksettu Fici-Copylle. Sopimuksen kopiokoneesta on tehnyt Luonnonperintösäätiö, joka toimi aikaisemmin samoissa tiloissa luonnonsuojelupiirin kanssa.

– Sopimus syntyi asiallisesti. Sitä suositteli taloudenhoitaja, Luonnonperintösäätiön toiminnanjohtaja Anneli Jussila kertoo.

Jussilan mukaan säätiö on pyrkinyt eroon sopimuksesta, koska kopioiden tarve on arvioitua pienempi. Fici-Copyn koneella värikopion hinnaksi tulee noin 20 senttiä ja mustavalkoisen hinnaksi noin 10 senttiä.

– Olen soittanut asiasta maksulliselle juristille. Emme pysty tekemään mitään, koska sopimus on tehty. Itse olemme menneet allekirjoittamaan sen.

Säätiö on pyrkinyt neuvottelemaan sopimuksesta. Se ei ole kuitenkaan saanut vastausta Fici-Copystä.

– Normaalin yrityksen kanssa olisimme jo päässeet sopimukseen, Jussila tuumii.

Kaupungin säätiöllä ?”tyhmä sopimus”
Naivistit Iittalassa -säätiö on yksi Hämeenlinnan kaupunkikonsernin yhteisö, joka maksaa kalliita maksuja kopiokoneestaan. Säätiö ei ole tehnyt sopimuksesta tutkintapyyntöä eikä tiettävästi poliisi ole sopimusta vielä tutkinut.

– Olemme yrittäneet purkaa sopimuksen, mutta emme ole onnistuneet. Meille on tarjottu vaihtoehtoista sopimusta, joka olisi tullut vieläkin kalliimmaksi, säätiön asiamies Katri Päivärinta kertoo.

Päivärinta sanoo, että säätiön edellinen asiamies hankki kopiokoneen.

– On omaa tyhmyyttämme, että olemme laittaneet nimen alle. Emme ole halunneet viedä asiaa niin pitkälle, että olisimme tehneet tutkintapyynnön poliisille.

Hämeen Sanomien saamien tietojen mukaan Naivistit Iittalassa -säätiö joutuu maksamaan parikymmentä senttiä kustakin kopiostaan. Päivärinta kiistää, että kopion hinta olisi niin kallis. (HäSa)

Vähemmistö käveli pois
Fici-Copyn entisten vähemmistöosakkaiden mielestä he kärsivät syyttä suotta Kimmo Anderssonin liiketoiminnasta ja siitä syntyneestä jupakasta.

– Liikkeellä on niin paljon valheellista tietoa, että se haittaa liiketoimintaamme, Laila Tuomi sanoo.

Laila Tuomi ja Pasi Järveläinen ovat jättäneet poliisille kunnianloukkauksesta tutkintapyynnön. He katsovat Anderssonin levittäneen heistä vääriä tietoja. Petos- ja lahjontatutkinnassa heitä on kuultu todistajina. He kuitenkin kiistävät jyrkästi, että olisivat käynnistäneet siitä rikostutkintaa.

Tuomi ja Järveläinen sanovat, etteivät he ole olleet osallisena sopimuksissa, joihin epäillään nyt liittyvän rikoksia.

– Kun olimme yrityksessä mukana, kaikki asiat kulkivat Kimmo Anderssonin kautta.

Tuomi ja Järveläinen haluavat oikaista Anderssonin tiedon, että heidät olisi ostettu yrityksestä ulos. Mitään rahaa he eivät saaneet jättäessään yrityksen.

– Kun olimme selvittäneet yrityksen asioita, häivyimme.

Lakimies neuvoi lähtemään pois.

– Emme halunneet lunastaa yhtiötä vaan lähdimme kävelemään. Teimme Anderssonin kanssa sopimuksen osakkuudesta luopumisesta.

Tuomi ja Järveläinen aloittivat asioiden selvittämisen, kun Andersson jättäytyi pois yrityksestä kesäkuussa 2010. Yhtiön asioita selvitettiin kommandiittiyhtiölain mukaisesti, jotta Andersson olisi voitu ostaa ulos. Tuomi ja Järveläinen teettivät erikoistilintarkastuksen, joka pelästytti heidät.

Tuomin mukaan kaikki yhtiön asiat eivät ole vielä olleet julkisuudessa.

– Enempää emme voi sanoa, sillä meillä on vaitiolosta sopimus.
Laila Tuomi ja Pasi Järveläinen perustivat oman yrityksen TJ Comin, kun he irtautuivat viime vuoden lopulla Fici-Copysta.

Joulukuussa Konica Minolta irtisanoi edustussopimuksen Fici-Copyn kanssa ja siirsi sen TJ Comille. Andersson on ilmoittanut riitauttavansa sopimuksen irtisanomisen.

Andersson ei kommentoi
Fici-Copyn omistaja Kimmo Andersson ei suostu kommentoimaan millään tavalla rikosepäilyjä ja kopiokonesopimuksia. Hän perustelee sitä sillä, että asia on kesken.

Poliisi vangitsi Anderssonin viime helmikuussa epäiltynä 24 petoksesta. Hänen epäillään muun muassa myyneen vanhoja koneita kalliiseen hintaan. Rikostutkinta on myöhemmin laajentunut lahjontaan. Anderssonin tiedetään muun muassa järjestäneen matkoja henkilöille, jotka ovat yhteisöjensä puolesta solmineet kopiokonesopimuksia.

Käräjäoikeus on takavarikoinut 2 miljoonalla eurolla Anderssonin omaisuutta. Anderssonilla on runsaasti varallisuutta, sillä hän maksoi eniten Hämeenlinnassa ansiotuloveroa toissa vuonna. Miehen ansiotulot olivat vajaa 1,5 miljoonaa euroa ja pääomatulot vajaa puoli miljoonaa euroa.

Fici-Copy on pieneksi kopiokoneiden edustusliikkeeksi tuottanut varsin hyvin. Toissa vuonna yrityksen liikevaihto oli vajaa 7 miljoonaa euroa. Puhdasta voittoa siitä jäi 1,9 miljoonaa euroa. (HäSa)

Päivän lehti

4.12.2020

Fingerpori

comic