Uutiset

Fiksu valas käyttää kalaa lokinsyöttinä

Miekkavalaita ei taideta turhaan pitää fiksuina. Nuori miekkavalas on oppinut käyttämään kalaa syöttinä pyydystäessään lokkeja.

Valasälykkö asustaa Kanadan Marinelandin vesipuistossa. Se on osannut opettaa syöttisysteeminsä myös muille vesipuiston miekkavalaille.

Erikoisen linnunpyydystyksen havaitsi professori Michael Noonan.
– Huomasin, että nuori valas näytti löytäneen tavan houkutella lokkeja altaaseen, proffa vahvistaa.

Idean keksinyt valas oksensi osaksi sulanutta kalaa altaan
pinnalle ja sukelsi sitten odottelemaan saman kohdan alapuolelle. Kun lokki sitten laskeutui syömään, meripeto syöksähti vauhdilla ylöspäin.

Professori Noonan kertoo, että muutamassa kuukaudessa myös altaan neljä muuta miekkavalasta oppi ansataktiikan. Tällaista uuden tavan leviämistä kutsutaan tieteessä kulttuuriseksi oppimiseksi.

STT

Jättituhatjalkainen säikäytti psykoterapeutin

Brittiläinen Aaron Black järkyttyi perusteellisesti kotoaan tekemästään löydöstä. Psykoterapeutti Black, 32, törmäsi olohuoneessaan jättiläiskokoisen tuhatjalkaiseen.

Black kuuli televisionsa takaa merkillistä rapinaa. Black luuli rapinan aiheuttajaksi hiirtä, jonka hän päätti ottaa kiinni ja toimittaa ulos asunnosta.

– Rapina kuului papereiden alta. Kun nostin niitä, näin tämän esihistorialliselta näyttävän otuksen, Black kertoo.

Black pisti 23 senttimetriä pitkän tuhatjalkaisen muovipussiin ja kiikutti sen tutkijoiden nähtäväksi.

Suuresti hämmästyneet asiantuntijat kertoivat Blackille, että hänen löytämänsä tuhatjalkainen ei ole pelkästään hurja ilmestys, vaan sen lisäksi myös myrkyllinen.

Britanniaan yli 20-senttinen tuhatjalkainen on matkustanut Etelä-Amerikasta. Tutkijat pitävät todennäköisenä, että se on tehnyt matkansa hedelmälastissa.

STT

”No, hämähäkit ainakin lähtivät”

Saksalaisen naisen yritys surmata autotallissaan vaellelleet hämähäkit hiuslakalla ei tuottanut tulosta. Tästä kimpaantuneena nainen yritti sytkärillään polttaa ne hengiltä.

Tulen ja juuri lattialle ruiskutetun aerosolin yhdistelmä sai autotallin lattian syttymään hetkessä ilmiliekkeihin.

– Kyseessä on sarja onnettomia tapahtumia, poliisin tiedottaja luonnehtii 34-vuotiaan naisen hämähäkkijahtia.

Palokunta sai tulipalon sen verran ajoissa hallintaansa, että naapuritalo säästyi vahingoilta. Palon sytyttäneen naisen perheen talo kuitenkin paloi asumiskelvottomaksi. Vahinkosumma nousee noin 100 000 euroon.

– Perheen on etsittävä itselleen uusi asuinpaikka. Mutta hämähäkit sentään ovat nyt tipotiessään, poliisin tiedottaja jatkaa.

STT

Päivän lehti

7.8.2020