Uutiset

Fiksuuskilpailussa ei saa ärsyttää

Liian sävyisää hymistelyä ja unettavaa, herrasmiesmäistä keskustelua, josta puuttuu särmä ja kanssakilpailijan haastaminen. Presidenttiehdokkaiden Sauli Niinistön (kok.) ja Pekka Haaviston (vihr.) toivotaan tuovan tentteihin jännitettä ja dramatiikkaa.

Näiltä vaatijoilta tuntuu unohtuneen, mistä on kyse. Nyt valitaan Suomelle presidenttiä, arvojohtajaa, joka vastaa ulko- ja turvallisuuspolitiikastamme yhdessä valtioneuvoston kanssa.

Sen mukaista pitää olla ehdokkaiden käytös ja tenttien luonne. Toisen ehdokkaan kunnioittaminen on myös presidentti-instituution kunnioittamista.

Presidenttitenttien ei pidä olla viihdeohjelmia, jossa ratkaisevinta on katsojien kiinnostuksen ylläpito räväkkyydellä ja kanssakilpailijan halpahintaisella nokkimisella.

Myös aidolla, hyvällä ja presidentin tehtävien kannalta oleellisia aiheita käsittävällä keskustelulla voidaan synnyttää kiinnostavaa sanailua.

Niinistön ja Haaviston keskustelut ovat olleet järjestään korkeatasoisia ja osoittaneet molempien laaja-alaisen yhteiskunnallisen osaamisen, jota leimaa henkilökohtainen fiksuus ja toisen mielipiteen kunnioittaminen.

Tärkeintä kilpakumppaneille on ollut oman näkemyksen esille tuominen, ei vastapuolen mollaaminen.

Kampanjointi on ollut ensimmäisestä kierroksesta lähtien pääosin laadukasta. Mediassa on kyselty moneen kertaan, että milloin alkaa amerikkalaistyyppinen loanheitto ja ehdokkaille kiusallisten asioiden paljastukset.

Ainakaan ehdokkaiden kampanjatoimistoissa ei paljastuspommeja viritellä. Pikemminkin ehdokkaiden välille on syntynyt fiksuuskamppailu. Suomalaiset pitävät asiallisesta, hillitystä ja sivistyneestä tyylistä, jossa kärjistyksiä vältetään.

Alatyylinen ilveily on jäänyt sosiaaliseen mediaan. Keskustelupalstat täyttyvät törkeyksistä, joiden paljous jo inflatoi itseään. Jussi Lähde kommentoi osuvasti, että palstoilta haetaan päivittäistä adrenaliinipiikkiä.

”Palstakeskustelijoiden” pahasta olosta tulevat mieleen ilmavaivat. Helpottaa vasta, kun saa päästää paineet ulos.

Molemmat ehdokkaat ovat pitäneet hyvin esillä pehmeitä arvoja, kuten suvaitsevaisuutta, syrjäytymisen ehkäisemistä ja heikompiosaisten aseman kohentamista.

Kansan kun on hyvä tietää maan arvojohtajan asenteista ulkopoliittisen osaamisen lisäksi.

Vaikka Haavisto ja Niinistö ovatkin välttäneet kärjistyksiä, ovat ehdokkaiden eroavaisuudet tulleet hyvin esiin. Niinistö on enemmän talousmies kuin humanisti. Haavisto ei ole talousmies ensinkään, mutta sitäkin enemmän humanisti.

Myös yhtäläisyyksiä on paljon: kansainvälisyys, eurooppalaisuus, pohjoismaisen hyvinvointivaltiomallin puolesta liputtaminen jne.

Ensimmäisen kierroksen jälkeen pelättiin, että nukkuvien puolue kasvaa. Pelko oli ainakin ennakkoäänten perusteella turhaa. Ennakkoääniä annettiin viime kertaa enemmän.