fbpx
Uutiset

Filippiineillä aloitettu tuhansien evakuointi lähestyvän supertaifuuni Mangkhutin tieltä

Kaakkois-Aasiassa Filippiinit on alkanut evakuoimaan tuhansia kansalaisiaan rannikkoseudulta mereltä lähestyvän supertaifuuni Mangkhutin tieltä. Noin 70 metriä sekunnissa puhaltava taifuuni vastaa voimakkuudeltaan korkeimman viitosluokan hurrikaania.

Myrskyn reitillä asuu Filippiineillä noin 10 miljoonaa ihmistä, ja kaiken kaikkiaan myrskyn arvellaan vaikeuttavan yli 43 miljoonan ihmisen elämää. Taifuunin odotetaan iskevän Filippiineille viikonloppuna, mistä sen arvellaan jatkavan Kiinan rannikkoseudulle Hongkongiin ja Macaoon päin.

Taifuuni ohitti aiemmin Guamin saaren, jolla se aiheutti sateita ja sähkökatkoja.

Filippiinien Luzonin pohjoisosassa asuu yli kolme miljoonaa ihmistä, ja se on saaren harvimmin asuttua aluetta. Hongkong ja Macao ovat puolestaan alueella, joka on maailman tiheimmin asuttua.

Mangkhutin odotetaan saavuttavan Macaon sunnuntaina ja Hongkongin varhain maanantaina aamulla. Ennen Mangkhutin saapumista Hongkongin ja Macaon on selviydyttävä pienemmästä taifuunista Barijatista, jonka tuulet puhaltavat noin 28-56 metriä sekunnissa.

Vuonna 2016 Luzonin saarta moukaroi taifuuni Haima, joka tuhosi 14 000 kotia ja vaurioitti 50 000 kotia. Mangkhutin ei odoteta aiheuttavan samanlaisia tuhoja, mutta Filippiinien viranomaisten mukaan se voi aiheuttaa noin 250 miljoonan dollarin vahingot riisi- ja viljaviljelmillä.

Macaossa puolestaan kuoli viime vuonna 10 ihmistä taifuuni Haton seurauksena. Hato aiheutti lisäksi laajoja tulvia ja tuhosi omaisuutta.

Asiasanat

Menot