fbpx
Uutiset

Fimean yksikön päällikkö toppuuttelee tietoa koronarokotusten alkamisesta joulukuussa: "Kyseessä on ennenaikainen tieto"

EU:n komission puheenjohtaja kertoi torstai-iltana twitterissä, että EU-maat aloittavat rokotukset 27.-29. joulukuuta.
Koronarokotteiden myyntiluvasta ei ole vielä päätetty. Kuvituskuva. Kuva: SINI LUKKA
Koronarokotteiden myyntiluvasta ei ole vielä päätetty. Kuvituskuva. Kuva: SINI LUKKA

Ensimmäinen myyntilupa koronavirusrokotteelle Euroopassa on odotettavissa todennäköisesti jo ennen joulua. Euroopan lääkevirasto EMA kokoontuu maanantaina päättämään myyntiluvan myöntämisestä.

EU:n komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen kertoi torstai-iltana twitterissä, että EU-maat aloittavat rokotukset 27.-29. joulukuuta.

Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimean yksikön päällikkö Marjo-Riitta Helle toppuuttelee von der Leyenin kommentteja rokotusten aloittamisesta.

– Kyseessä on ennenaikainen tieto, kun emme vielä tiedä, hyväksytäänkö (rokotteelle) virallista myyntilupaakaan, Helle sanoo.

Hänen mukaansa vielä ei siis voida sanoa, milloin rokotukset alkavat Suomessa. On kuitenkin mahdollista, että rokottamaan päästään jo joulukuussa.

– Kyllä se on mahdollista, Helle toteaa.

Hän muistuttaa, että rokotusten aikataulut ovat kansallisia.

– Aikataulut riippuvat siitä, miten valmisteita saadaan maahan.

Hänen mukaansa rokoteasia pyritään saamaan käyntiin niin nopeasti kuin mahdollista, kun kaikki on kunnossa. Rokotemäärät ovat alkuvaiheessa todennäköisesti rajallisia.

– Aluksi rokotteiden määrä on hyvinkin pieni suhteessa meidän rokotettavaan väestömääräämme, Helle sanoo.

Lopullisen päätöksen rokoteasiassa tekee Euroopan komissio kahden päivän viiveellä EMA:n ratkaisusta, arvioi Fimea torstaina järjestetyssä koronatilannekatsauksessa.

– Myyntilupakäsittely tehdään nopeutetulla menetyllä. Yleensä käsittely kestää vähintään vuoden, nyt ollaan pääsemässä muutaman kuukauden prosessiin, Helle sanoo.

Menot